Лавров: Русија ће наставити да брани права Београда по питању Косова

22-02-2018 08:56:56 | | фото: © РИА Новости / Михаил Воскресенский/ vostok.rs |


Русија ће наставити да се бори за права Србије по питању аутономне покрајине Косово, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у четвртак на Универзитету у Београду.

Министар је истакао да су руске западне колеге кренуле путем освајања новог геополитичког простора, првенствено кроз ширење НАТО-а на исток.

"Они су систематски занемарили основна правила међународног права, дејствовали заобилажењем таквих кључних институција као што су Уједињене нације. У 1999. години, грубо је прекршен Хелсинчки акт о неповредивости граница у Европи кроз двоипомесечно бомбардовања Југославије. Пре десет година, покушавајући да ретроактивно легитимизују своју агресију, препознали су једнострано проглашену независност Косова", рекао је Лавров.

"Ми ћемо наставити да пружа сваку помоћ србским партнерима у одбрани легитимних права и интереса Београда, у односу на аутономну покрајину Косова засновану на одредбама Резолуције 1244 Савета безбедности УН", - рекао је шеф руског Министарства спољних послова.