ЕУ: Србија мора одлучно да крене напред у решавање наслеђа из прошлости

23-02-2018 01:12:41 | | фото: МУП Републике Србије/ vostok.rs |


Комесар Савета Европе за људска права Нилс Муижниекс позвао је све земље у региону, укључујући Србију, да појачају свој рад у решавању преосталих препрека како би биле откривене судбине несталих, преноси Танјуг.

Комесар је то навео у саопштењу након четвородневне посете Србији и истакао да би то требало да укључи отварање војних и полицијских архива у којима се можда налазе важне информације о несталим особама.

Говорећи о Србији, Муижниекс је саветовао да Србија мора одлучно да крене напред у решавање наслеђа из прошлости, успостави адекватно окружење за рад медија и превазиђе преостале препреке када је у питању инклузивно образовање.

Као важан корак напред у решавању наслеђа из прошлости, комесар је навео недавне разговоре председника Србије и његове хрватске колегинице Колинде Грабар Китаровић, као и бављење питањем несталих током ратова деведесетих година прошлог века.

Муижниекс тврди да „упорно некажњавање“ за одређена озбиљна кршења људских права негативно утиче на правду и трајни мир у региону.