Свечано представљен нов престонички мурал - поклон НИС-а Београду

28-02-2018 06:39:14 | | / vostok.rs |


У Београду је данас свечано представљен мурал у Поп Лукиној улици чију је израду иницирала компанија НИС. Реч је о делу младих уметника, Саре Антов и Драгана Вуковића, победника конкурса за осликавање мурала на тему „Зелени град - нова енергија“ који је компанија НИС у сарадњи са Градом Београдом расписала крајем децембра 2017. године. Циљ израде мурала је промоција концепта уличне уметности и уметности у јавним просторима, као и афирмација идеје о будућности одрживих градова. Под слоганом „Потез за будућност“, НИС ће наставити да на сличне начине развија однос са заједницом и подржава развој савременог стваралаштва и младих уметника.

Свечаном представљању новог престоничког мурала присуствовали су Милутин Фолић, главни урбаниста Града Београда, као и представници компаније НИС, предвођени Павелом Кандалинцевим, замеником директора Блока Промет.

Централни мотив мурала који украшава фасаду једне од главних београдских улица је лист – симбол здравог живота, док његова мрежа представља јаку заједницу, односно слику града којој тежимо и можемо заједнички да је створимо. Ново уметничко дело шаље снажну поруку Београђанима и посетиoцима главног града о Београду који желимо да оставимо у наслеђе – као зеленог града будућности, града нових технологија и идеја.

Милутин Фолић, главни урбаниста Града Београда, је рекао:

„Задовољство ми је што у име града Београда данас можемо да представимо овај мурал широј публици. Он од данас постаје део нашег града и због тога је добро што је он урађен на овај начин, у сарадњи са једном од највећих србских компанија која је расписала један изузетно озбиљан конкурс са темом која је данас можда и најактуелнија, а то је екологија. Ово је један у низу пројеката који смо остварили заједно са компанијом НИС и очекујем да ће их бити још. Неки од њих су зелене површине, дечија игралишта и спортска игралишта и ево коначно смо дошли и до уметности у јавним просторима коју ћемо, верујем, у наредном периоду посебно да афирмишемо. Град Београд је генерално припремио за наредни период један потпуно другачији приступ уличној уметности, због тога што се велики број јавних површина у Београду данас уређује. Шире се пешачке зоне, уређују се паркови, трансформише се град из града за аутомобиле у град за људе".

Павел Кандалинцев, заменик директора Блока Промет компаније НИС, је казао:

„Подршком коју смо пружили овом пројекту настављамо да потврђујемо свој одговоран однос према заједници, као и да доприносимо стварању квалитетнијих услова за живот садашњих и будућих генерација Београђана. Заједно са нашим партнерима из управе Града Београда, оплемењујемо површине у непосредној близини наших бензинских станица – реконструисали смо парк на Аутокоманди, уредили шири простор око бензинске станице „Чарли Чаплин“, а обезбедили смо и фитнес зону у близини нашег малопродајног објекта у Блоку 45 на Новом Београду. Као лидер на тржишту нафтних деривата у Србији, истовремено остајемо доследни развоју и модернизацији наше малопродајне мреже као једном од приоритених праваца у пословању компаније – током претходне године само у Београду отворили смо три потпуно нова малопродајна објекта и обезбедили додатна радна места за наше суграђане“.

Аутори мурала, Сара Антов и Драган Вуковић, не крију понос, срећу и задовољство због учешћа и победе на конкурсу.

„Осећај је диван и драго нам је што је неко препознао наш став и наше виђење мурала, као и што нам је пружена прилика да наше идејно решење претворимо у дело. То и јесте био наш главни мотив – да оставимо поруку кроз свој рад који ће да обогати животе свих нас, као и да урбани простор учини богатијим”, рекла је Сара Антов.

Драган Вуковић је указао је на важност поруке коју носи њихово уметничко дело: „Дуготрајност коју човек може да остави иза себе је непроцењива, као и порука коју смо желели да пренесемо Београђанима и свим гостима престонице – чувајте Београд, здрав живот и нашу екологију“.

Конкурс за идејно решење и извођење мурала под називом Зелени град- нова енергија који је компанија НИС расписала у сарадњи са Градом Београдом био је отворен од 8. до 20. децембра 2017. године, а на отворени позив стигло је више од 40 предлога уметника и уметничких група. Идејно решење Саре Антов и Драгана Вуковића оцењено је као најбоље на основу одлуке комисије састављене од представника Гаспром њефта, НИС-а и Града Београда. Процес одлучивања укључивао је неколико фаза, а од предложених решења која су ушла у само финале, одабрано је оно које најбоље одговара на тему позива, уклапа се у природу окружења и доприноси градској разноликости у погледу сличних уметничких интервенција.