Росњефт: Одлука Ексон Мобила о повлачењу из заједничких пројеката очекивана

01-03-2018 08:43:34 | | фото: © РИА Новости / Алексей Филиппов/ vostok.rs |


Америчка компанија „Ексон мобил“ је саопштила да је крајем године донела одлуку да изађе из заједничког предузећа са „Росњефтом“ због санкција које су Сједињене Америчке Државе и Европска унија увеле руском енергетском сектору.


Одлука америчке нафтне корпорације "Ексон Мобил" о повлачењу из више заједничких пројеката са Росњефтом била је очекивана, изјавио је портпарол руске компаније Михаил Леонтијев.

"Нажалост, очекивали смо то, не само мо, него и сами Ексон, пошто и Ексон трпи губитке, Ексон је желео да се бави овим пројектима. Желео бих да вам скренем пажњу на чињеницу да се не ради о колапсу сарадње. Говоримо о бушотинама, актуелним пројектима, који не могу бити замрзнути, а Ексон сада не може испунити своје обавезе", рекао је Леонтјев.

Према његовим ријечима, ситуација се развијала предвидљиво и све је "отишло на ово."

„Росњефт“ и „Ексон мобил“ су 2011. године потписали споразум о стратешком партнерству у Русији, САД и трећим државама. Споразум предвиђа геолошка истраживања и експлоатацију три локације у Карском мору и једне у Црном мору. Удео „Росњефта“ у пројектима износи 66,7 одсто, а „Ексон мобила“ 33,3 одсто.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут