Лавров: НАТО опседнут идејом освајања Балкана

02-03-2018 05:49:36 | | © Фото : МИД РФ/ vostok.rs |

Земље Балкана треба саме процене да ли су услови за улазак у ЕУ у складу са њиховим националним интересима


Москва не види никакав проблем у жељи балканских земаља да се придруже Европској Унији, али без мешања са стране морају проценити степен до које мере предуслови Брисела oдговарају њиховим националним интересима, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Ми не видимо никакав проблем у чињеници да балканске државе траже да се придруже Европској Унији. Наравно, оне трба да саме, без спољног притиска, да процене да ли су наметнути неопходни предуслови за улазак у ЕУ у њиховом националном интересу. И, наравно, европске аспирације балканских држава не треба да буду препрека њиховој интеракцији са нашом земљом. Увек можете пронаћи обострано прихватљиве облике сарадње", рекао је Лавров за бугарски часопис "Међународни односи".


Министар је подсетио да је НАТО опседнут идејом да "освајања" Балкана, што доводи до јачања линија раздвајања на европском континенту.

"НАТО је након увлачења Црне Горе у савез без узимања у обзир мишљења њеног народа, убрзао напоре да се убрза процес придруживања Македоније Алијанси и има сличне планове у вези са Босном и Херцеговином. Према томе, јачање линија раздвајања на европском континенту, уздрмало је европску безбедносну архитектуру. Тешко да ли ће ово задовољити интересе народа Европе. У исто време НАТО савез није био у стању да пружи адекватан одговор на велики изазов нашег времена - међународни тероризам", нагласио је Лавров.