РТ: Очи САД окружују Русију са 400 противбалистичких ракета - Фомин

03-03-2018 10:13:23 | | фото: © Toru Hanai / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Док Запад криви Москву за нову трку у наоружању, САД грамзају на границе Русије. Заменик министра одбране Александар Фомин је рекао да ће се око 400 противбалистичких ракета појавити на вратима земље у склопу јачања америчке војне инфраструктуре.

"У току су велики напори како би се Русија окружила са противракетним штитом. Позиције противракетног штита већ су на америчком тлу у Калифорнији и Аљасци", рекао је Фомин. Вашингтон је у ствари проширио свој противракетни штит и у Европу. У 2016. години, у Румунији је оспособљена позиција ракетног штита вредна 800 милиона долара.

Прошле године САД су први пут распоредиле ПВО системе дугог домета "Патриот" на Балтику, како би их користиле у великим маневрима НАТО-а у Литванији.

У јулу је амерички потпредседник Мајк Пенс указао да САД размишљају о распоређивању система "Патриот" и у Естонији. Пољска је недавно потврдила уговор вредан 10,5 милијарди долара са Вашингтоном за куповину 208 пројектила "Патриот ПАК-3", као и 16 лансера и четири радара.

"Противракетна одбрана у Јапану и Јужној Кореји придружиће се овом кругу против Русије", истакао је Фомин, наглашавајући да ће "уопште бити распоређено око 400 противбалстичких ракета, значајно смањивши потенцијал руског нуклеарног одвраћања".


Токио је недавно одобрио распоређивање системе компаније Локид Мартин "Еџис ешо" системе на својој територији како би се бранио од потенцијалних "напада изненађења", док је Сеул већ инсталирао систем "Терминал Хај Алтитјуд Ареа Дефенс" (ТХААД).


Говорећи о мобилности америчких трупа, Фомин је рекао да они вежбају распоређивање у иностранству и да су већ створили "логистичку резерву довољну за врло брзо распоређивање додатне групе до 300.000 војника".

Москва је у више наврата апеловала на Вашингтон да се разговара о узајамним питањима, али се суочила са недостатком интереса својих америчких колега. Према његовим речима, Русија "позива САД да покрену политички дијалог током свих ових година, али предлози бивају игнорисани".

Заменик министра поновио је изјаве руског председника Владимира Путина, који је скренуо пажњу на америчку ракетну одбрану која се налази близу руских територија током свог говора о новом руском нуклеарном арсеналу, укључујући и хиперсоничне ракете "Сармат".

Путин је нагласио да америчка морнарица има пет крстарица и 30 разарача распоређених "у непосредној близини територије Русије", као део противракетне одбране.