Порошенко писао НАТО-у да размотре борбу против „руске агресије“

11-03-2018 10:21:39 | | фото: © РИА Новости / Николай Лазаренко/ vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко написао је генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу писмо у ком је тражио да се представи план дејстава за чланство те земље у Алијанси, саопштио је шеф Мисије Украјине у НАТО-у Вадим Пристајко.

Прва потпредседница Врховне раде Украјине Ирина Герашченко саопштила је раније да је НАТО признао Украјини статус земље-кандидата за Алијансу, а потом је амерички изасланик за Украјину Курт Волкер саопштио да Украјина није спремна.



„У писму су наведени ставови важни за Украјину: да желимо да нам се достави план дејстава за добијање чланства, ако и када савезници буду спремни за такав корак. Такође, желимо да током самита НАТО-а у јулу буде одржано заседање комисије Украјина-НАТО на највишем нивоу. Председник очекује састанак са колегама да би размотрио са њима суштински важна питања за државу, пре свега спровођење реформи ради приближавања НАТО-у и ЕУ, затим борбу против руске агресије. Волели бисмо да видимо да се не смањује подршка Украјини“, навео је Пристајко.

Он је додао да је у писму изражено уверење да је важно укључити Кијев у програм проширеног партнерства.

„То би било корисно како за нас тако и за Алијансу: Украјина би постала најближи партнер ког има НАТО, што би омогућило већи обим учешћа у операцијама Алијансе“, навео је Пристајко.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут