Британски посланици позвали на затварање РТ-а

12-03-2018 10:18:08 | | фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs |


Неколико британских парламентараца у понедељак je позвало Владу да уведе рестриктивне мере за телевизијски канал РТ, све до укидања његове дозволе за емитовање у Великој Британији, након говора премијере Терезе Мај о тровању бившег официра ГРУ Сергеја Скрипала.

Мејова није дала директан одговор на овај предлог, али је саопштила да ће у среду са парламентарцима разговарати о мерама против Руске Федерације.


Предлози британских посланика су дати након изјаве Мејове да је "врло вероватно" Русија укључена у тровање бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипала и његове кћерке Јулије са нервним агенсом.


Истовремено, парламентарци нису покушали да објасне како би тровање Скрипала могло утицати на новинарске активности РТ-а.


Према парламентарцима, једна од мера као одговор на наводне акције Русије требало би да буде борба против "руске пропаганде" у Великој Британији. Нарочито је лабуриста Стивен Доти позвао на "ревизију" дозволе за емитовање РТ-а, као и да се заустави емитовање руског ТВ канала у згради парламента.

"Зашто би ову пропаганду гледали овде у парламенту?" запитао је он.

Други представник Лабуристичке партије, Крис Брајант, затражио је да се ограничи улазак свих оних који су учествовали у случају "Магнитски" у Уједињено Краљевство и да се заустави "руска пропаганда".

"Можемо ли зауставити РТ у ширењу пропаганде у овој земљи?" питао је Брајант Мејову.

Подсетимо, Тереза Меј је дала Москви "два дана да се изјасни о тровању Сергеја Скрипала", саопштивши да је то "напад Русије на Уједињено Краљевство".

Одговарајући на прво питање, Мејова је саопштила да је емитовање ТВ канала у парламенту у надлежности администрације парламента. При томе, Мејова није директно одговорила на питање о лиценци РТ-а, наглашавајући само да британска влада може да објави у среду "низ мера", након што добије одговор од Русије у вези са случајем Скрипал.

Министарство спољних послова Руске Федерације назвало је изјаву Мејове о Скрипалу као "циркуски шоу у британском парламенту", указујући на почетак друге информационе и политичке кампање засноване на провокацијама. Раније у понедељак, руски председник Владимир Путин саветовао је Британицима да се баве тровањем Скрипала на лицу места, пре него што буду разговарали о инциденту са Русијом.