Москва уложила протест Лондону због оптужби за „случај Скрипаља”

13-03-2018 03:43:23 | | фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије уложило је одлучан протест амбасадору Велике Британије због оптужби на рачун Русије у случају тровања бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља у Солсберију, наводи се у саопштењу Министарства.

„Први заменик Министра спољних послова Русије В. Г. Титов уложио је одлучан протест због неоснованих оптужби британских власти о умешаности Русије у тровање Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије“, саопштило је Министарство.

У саопштењу се наглашава да било какве претње доношења „санкционих“ мера неће остати без одговора.

„Све изјаве Лондона су бесмислене. У овој ситуацији полазимо од чињенице да инцидент представља још један прљави покушај британских власти да дискредитују Русију“, истиче се у саопштењу Министарства.

Британски амбасадор у Русији Лори Бристоу рекао је новинарима да је са првим замеником министра спољних послова Русије Владимиром Титовом разговарао о тровању бившег агента ГРУ Сергеја Скрипаља и његове ћерке у Солсберију, потврдивши став британске премијерке Терезе Меј о овом питању: Лондон и даље очекује одговор Русије у случају Скрипаља.

„Одржао сам кратак састанак са замеником министра спољних послова Титовом, на којем смо разговарали о догађајима везаним за инцидент у Солсберију и јучерашњој изјави премијерке Меј. Ја сам потврдио став Велике Британије који је изразила Мејова: очекујемо до краја дана објашњења од Русије како се супстанца нашла у Солсберију. Премијерка ће сутра донети одлуку и дати изјаву о томе ко је одговоран“, рекао је Бристоу новинарима након састанка у Министарству спољних послова Русије.

Раније је саопштено да је амбасадор Велике Британије у Русији Лори Бристоу позван је руско Министарство спољних послова.