Како је нацистичка пропаганда покушавала да завади народе СССР

13-03-2018 09:27:58 | | фото: Из слободних извора / Russia beyond/ vostok.rs |


Трећи рајх је схватао да може пуно тога да постигне ако успе да посвађа народе Совјетског Савеза и доведе Русе, Белорусе, Украјинце, балтичке народе, Козаке... до братоубилачког рата! Ево како су изгледали немачки пропагандни постери на источном фронту.

Немачка пропаганда је често говорила да је Трећи рајх дошао да спаси Совјете од „крваве владавине Стаљина, бољшевика и Јевреја“. На постеру горе пише: „Борба за вашу слободу је почела пре годину дана. Ваша захвалност је ваш рад.“

Чест трик је био да се представе све „предности“ заробљеништва. Црвеноармејац који није желео да гине у бици је могао лако да се преда немачким војницима који би га дочекали малтене хлебом и сољу. Сви одлично знамо како је све то заиста изгледало.

На овом постеру видимо несрећног, како би се данас рекло, смореног совјетског војника кога су силом отерали на фронт. Чињеница да су милиони добровољно отишли на фронт је игнорисана.

„Црвени партизани вам доносе само смрт, разарају ваше домове и вашу земљу!“

„Совјетски војник није заштитник отаџбине, већ марионета у рукама Чивута“, понављали су нацисти. „Погледај ко тобом управља, војниче, ко повлачи твоје конце! Зар због њега идеш у сигурну смрт?“

„Стаљин вас је оградио каменим зидом. Знао је да ћете чим угледате свет схватити сву лаж и превару бољшевичког уређења. Зид је сада срушен. И пред вама је нова, срећна будућност!

Овај постер је насликан специјално за Козаке. Нацисти су им саветовали да коначно ослободе своју земљу од комуниста и Јевреја.

„Борећи се и радећи заједно са Немачком, ствараш своју срећну будућност.“

Специјални постер за Украјинце: „Немачка војска ће вас чувати док ви будете радили за нашу велику будућност!“

Још један савет Украјинцима: Радећи за Немачку, браниш своју земљу!

„Ђаво је скинуо маску!“

А овако би нацисти наводно усрећили народе Кавказа: „Ослободили смо вас бољшевичког јарма! Сада почните да радите! Трудите се за себе и за вашу отаџбину!“

Борис Јегоровов,
Russia beyond