РТ: Непријатљески потези Лондона - Москва

14-03-2018 07:00:58 | | фото: © Maksim Blinov / Sputnik / RT/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Непријатељске акције Велике Британије против Русије под изговором тровања бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља представљају провокацију без преседана која неће бити остављена без одговора, саопштило је Министарство спољних послова Руске Федерације.

Британски премијер Тереза Меј оптужила је Русију да користила хемијско оружје на британском тлу, предлажући низ мера за одмазду против Москве. То укључује протеривање 23 дипломате, ограничавање веза и замрзавање руске државне имовине у Великој Британији.

Британски потез је "без преседана груба провокација, што подрива основе нормалног дијалога између наших земаља", наведено је у саопштењу Министарства.


Министарство је додало да је "британска влада изабрала сукоб са Русијом" умеесто да доврши истрагу и користи међународне формате "укључујући оне у оквиру Организације за забрану хемијског оружја".


"Очигледно је да се британски органи опет покушавају ослободити противречне анти-руске кампање, одлучивши се за једнострану и нетранспарентну методу истраживања овог инцидента", стоји у саопштењу.


Москва је саопштила да је "неприхватљиво и недостојно" за руководство Велике Британије да даље ескалира тензије у односима са Русијом "у потрази за сопственим безвредним политичким циљевима".

"Наравно, наш одговор [на санкције Уједињеног Краљевства] предстоји", закључује је Министарство споаних послова Руске Федерације.

„Изјава премијера Велике Британије Терезе Меј о мерама ’кажњавања‘ Русије под лажним изговором о наводном учешћу у тровању Сергеја Скрипаља и његове ћерке сматрамо као невиђено грубу провокацију која подрива темеље нормалног међудржавног дијалога између наших земаља“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Бивши руско-британски двоструки агент Сергеј Скрипаљ и његова ћерка остали су у критичном стању након што су откривени у несвести на клупи у Салисбурики почетком марта. Власти у Великој Британији тврде да су отровани совјетским нервним гасом "Новичок".


Москва је саопштила да је отворена за сарадњу са Великом Британијом о случају "Скрипаљ", ако се то спроведе у складу са међународним правом. Русија је такође званично затражила од Уједињеног Краљевства да достави све списе предмета у вези са инцидентом, али је захтев одбачен.