РТ: Запад покренуо масовну кампању да избаци „неугодну” Русију из СБ УН-а - Калашњиков

14-03-2018 08:33:05 | | фото: © Brendan McDermid / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ


Запад је покренуо масовну кампању за уклањање Русије из Савета безбедности УН-а, рекао је сенатор Сергеј Калашњиков, коментаришући оптужбе Уједињеног Краљевства против Москве због тровања Сергеја Скрипаља.

"Запад је покренуо масовну кампању како би избацио Русију из Савета безбедностиУН-а", рекао је Калашњиков.

"Русија је сада веома неугодан играч за западне нације и то објашњава све недавне нападе на нашу земљу.", додао је Калашњиков.

Сенатор сматра да ће у циљу сузбијања чланства Русије бити покушаја реформе главног тела УН-а задуженог за одржавање међународног мира и безбедности. Члан Савета Федерације РФ је подсетио да је Совјетски Савез, којем је Русија правни сљедник, саставни део СБ УН-а од свог оснивања 1946. године.

У среду се посланик лабуриста Крис Лесли обратио Терези Меј по питању реформе Савета безбедности УН-а како би ограничио права Русије у овом телу током седнице парламента.

Леслие тврди да Русија "све чешће делује као на лажна држава", додајући да "сада морамо почети да говоримо о реформама" СБ УН-а.

"Русији се не може дозволити да једноставно седи лепо, забада свој нос у остатак светске заједнице и да ужива осећај међународног имунитета од владавине права", рекао је Лесли.


Мејова је одговорила тако што је рекла да Лесли није био једини који је нагласио потребу за променама унутар СБ УН-а, обећавајући да је "то нешто на чему ћемо радити".


"Ми разговарамо са Уједињеним нацијама о реформи Уједињених нација на разне начине. Наравно, свака одлука која би се могла донети у Савету за безбедност да би се реформисао, наравно, могла би бити предмет вета од стране Русије која седи тамо", рекла је Мејова.


Раније у току дана, британска влада је затражила хитан састанак Савета безбедности УН-а о случају "Скрипаљ". Двоструки агент Русије и Велике Британије и његова ћерка остају у критичном стању након што су откривени на клупи у Салисбурију почетком марта.

Власти у Великој Британији тврде да је дуо отрован с совјетским инжењерским нервним агенцијом Новицхок. У понедељак је премијер Тхереса Маи наводио да је напад био или овлашћен од стране руске владе, или је Москва дозволила да нервни агент падне у погрешне руке.
Русија је рекла да је отворена за сарадњу са Великом Британијом о случају Скрипал, ако се то спроведе у складу са међународним правом, а Москва се третира као једнак партнер у сонди. Русија је такође званично затражила од Уједињеног Краљевства да достави све списе предмета у вези са инцидентом, али је захтев одбијен.
ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ: "Москва је кривична!": Тхереса може протерати 23 дипломата, замрзнути имовину и ограничити везе са Русијом
У уторак је Велика Британија објавила о протеривању 23 руска дипломата и укидање дипломатских контаката на високом нивоу са Москвом у склопу нових санкција против Русије. Британија је саопштила да ће такође замрзнути руску имовину у случају да постоји доказ да се користи за компромитовање безбедности Уједињеног Краљевства.

"Законски Британија има право да то уради јер имовина државе не поседује дипломатски имунитет", рекао је Калашњиков, позивајући Русију да повуче своја средства из Велике Британије и "уложи у себе".