РТ: Реторика снаше открива екстремну интелектуалну слабост министра одбране Велике Британије - Москва

16-03-2018 08:22:35 | | фото: © Thaier Al-Sudani / RT/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Говорећи Русији да "умукне", британски секретар за одбрану Гавин Вилијамсон открио је своју "екстремну интелектуалну слабост" и нагласио суштину британских оптужби против Москве, саопштило је руско министарство одбране.

"Реторика снаше коју је демонстрираo шеф британског министарства одбране Гавин Вилијамсон, савршено карактерише екстремни степен његове интелектуалне слабости", наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Руска страна је узвратила Вилијамсону након његових коментара у четвртак, када је рекао да Русија "треба да оде и умукне". То је била реакција министра одбране Велике Британије на питање о могућим контрамерима Москве у одговору на британске санкције због тровања бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља у Салисберију почетком марта.

Речник којим се служи секретар за одбрану Велике Британије "само потврђује суштину свих лондонских оптужби против Русије, али и саму безначајност `тужилаца` ", истакло је Министарство.


"Угодан дом лажних сензација", тако је Министарство назвало Уједињено Краљевство, алудирајући на "Сиријску опсерваторију за људска права" и "Беле шлемове".

"Зато смо развили снажан имунитет према лондонским лажним оптужбама према Русији", наводи се у саопштењу

"Што се тиче бесних израза од стране секретара одбране Велике Британије у вези са Русијом, у одсуству стварних резултата његових званичних активности, очигледно, само они остају у арсеналу војске њеног величанстава", додаје Министарство.

Раније је портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова саошптила да је Вилијамсонова изјава показала да су британске власти нервозне и да имају "нешто што крију".


"Шта би он могао рећи, министар одбране земље која прикрива информације о употреби агенаса за хемијско-ратно дејство на тлу његове земље?", написала је на фејсбуку, осудивши одбијање Лондона да предочи доказе у случају Скрипаљ Москви.

Вилијамсонове напомене су такође наишле на осуду на интернету, а многи у Великој Британији су изразили забринутост због британских оружаних снага на чијем челу је "предпубертетски школски учитељ", који долази са претњама које би се "чешће чуле на школском игралишту".

Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија остају у критичном, али стабилном стању, након што су откривени на клупи у Салисберију у несвести почетком марта. Власти у Великој Британији тврде да је у нападу на некадашњег двоструког агента Русије-Велике Британије кориштен нервни агенс "Новичок". Русија је негирала било какво учешће у инциденту.

Премијер Велике Британије Тереза Меј је пожурила да оптужи Русију да користи хемијско оружје на британском тлу и те се је супротставила Москви ултиматумом. Захтев је одбијен, а у среду је Велика Британија изрекла санкције Москви, што укључује протеривање 23 дипломате, ограничавајући везе земље са Русијом и замрзавање руске државне имовине у Великој Британији.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да ће се дипломате из Велике Британије "дефинитивно" протерати из Русије као одговор на потез од стране Лондона. Међутим, Москва је нагласила да је отворена за сарадњу са Великом Британијом о случају Скрипаљ, ако се третира као једнак партнер.