Озбиљне оптужбе уз ултиматум не праштамо - руски амбасадор у Лондону

18-03-2018 07:58:53 | | фото: © РИА Новости / Сергей Пятаков/ vostok.rs |


Москва неће заборавити начин на који је Лондон покушао да делује у вези са случајем тровања контраобавештајца Сергеја Скрипаља и његове ћерке, изјавио је руски амбасадор у Великој Британији Александар Јаковенко.

„Предочене су нам озбиљне оптужбе уз ултиматум. Такве ствари не опраштамо. Радићемо веома активно, наравно, у правним оквирима“, рекао је Јаковенко за телевизијски канал НТВ.

Руски дипломата је подсетио да Лондон и даље није навео никакве доказе у вези с оптужбама у случају Скрипаљ.

Јаковенко је рекао да, иако су Скрипаљ и његова кћерка руски држављани, Лондон не даје никакве информације Москви о њиховом здравственом стању.

„На све наше ноте добили смо само један одговор – да је Скрипаљ у тешком стању“, рекао је амбасадор.


Односи Русије и Велике Британије нагло су се заоштрили услед инцидента у британском Солсберију, у којем је отрован бивши совјетски обавештајац, сарадник британске обавештајне службе Сергеј Скрипаљ, као и његова ћерка Јулија.

Британска страна оптужује Русију да је умешана у овај случај, наводећи да је тровање изазвано нервним гасом руске производње. Из Британије је протерано двадесет троје руских дипломата и замрзнути су билатерални контакти с Русијом на високом нивоу.

Москва је одговорила симетрично: 23 дипломатска сарадника Амбасаде Велике Британије морају да напусте Русију у року од недељу дана, а отказано је и отварање Генералног конзулата Велике Британије у Санкт Петербургу. Донета је и одлука о прекиду рада Британског савета у Русији.