„Русији треба пробој“ - Путин о плановима за наредни мандат

19-03-2018 08:33:21 | | фото: © РИА Новости / Алексей Дружинин/ vostok.rs |


Русији је потребан пробој, а земља то може учинити, рекао је председник Владимир Путин. Шеф државе, који је победио на изборима, испричао је о плановима за следећи мандат, о односима са другим земљама и коментарисао тровање у Британији бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља.

"Ујединити напоре свих људи"


Пред Русијом, према Путину, стоје тешки задаци.

"Потребно их је решавати, не као и обично, на у текућем режиму, него морамо да схватимо, рекао сам да не случајно у обраћању Савезној скупштини. Пробој, то можемо учинити, имамо све разлоге да тако мислимо и постигнемо такав резултат", рекао је председник..

Шеф државе додао је да се Русија суочила са великим изазовима.


"Морамо превазићи ове изазове, морамо решити задатке земље, а ја се надам да ћемо наставити овај посао заједно с вама", рекао је он.

Путин је подсетио на своје речи из обраћања. "Нисам говорио то због лепих речи, потребан нам је одлучујући корак напред у развоју", рекао је Путин, подсећајући на рекордно ниски ниво инфлације и позивајући се да се искористи ова историјска прилика.

Раније, у свом говору на Мањежном тргу, где је одржан митинг посвећен годишњици повратка Крима Русији, Путин је рекао да су он и његове присталице дужни да размишљају о будућности, а не да буду вођени из опортунистичких разлога.


"И делујући тако, ми смо сигурно осуђени на успех", - рекао је председник.

Он је истакао да је важно да се очува јединство да би се кренуло напред.

Вриједан резултат

У изборном штабу Путин је захвалио волонтерима и рекао да је његов тим успео да покаже добар резултат на изборима.

"Верујем да смо сви велики тим, не само овде, него и на тргу у Москви, у принципу, широм земље. Мислим на све људе који су гласали данас за позицију која је добила овај веома добар резултат" - рекао је шеф државе.

О новом мандату

Одговарајући на питање да ли ће се његова политика променити у новом мандату, Путин је цитирао древног грчког филозофа Хераклита.

"Све тече, све се мења ... Сви се ми мењамо", рекао је председник.

Истовремено, шеф државе је назвао смешном, могућност учешћа на изборима 2030 године.


"Слушајте ме, чини ми се да оно што говорите је мало смешно, да рачунамо, ћу седити овде до 100 година, не", рекао је Путин, који ће 2030. године имати 77 година.

О будућој влади

Говорећи о реконструкцији владе, Путин је објаснио да ће се реконструкција проћи након инаугурације.

"Сада ћу размислити о томе шта и како да радим", рекао је он, додајући да се ово односи на именовање новог премијера. Шеф државе је такође нагласио да не планира уставне реформе.

Истовремено, изразио је наду да ће се његов тим наставити са радом и у наредним годинама.

"Сада сам био на тргу, а један од учесника митинга је викао:" Ми смо ваш тим. "И било ми је драго што сам то чуо, рекао сам му: Ја сам члан нашег заједничког тима. Желео бих да наш тим остане у наредних неколико година и да радимо ефикасно, у корист и у име Русије. "Хвала вам пуно", рекао је Путин.

О односима са другим земљама

Русија је заинтересована за позитиван развој односа са свим државама, рекао је председник. Земља је, како је рекао, спремна за било какве потешкоће у раду са иностраним партнерима.

Кина је стратешки партнер Русије, Москва је дужна да га негује и повећава, додао је председник.

"Председник Кси Ђинпинг поставио је пред себе и велики задатак развоја Кине. Желимо срећу кинеском руководству и кинеском народу у решавању тих задатака", рекао је он.

Случај Скрипаљ

Путин је назвао оптужбе против Русије у вези са тровањем бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипала. Према његовим речима, нико би то себи не би дозволио, нарочито уочи избора и Светског првенства.