РТ: Хокингов последњи рад би могао бити кључ за откривање паралелних универзума

19-03-2018 07:47:27 | | фото: FILE PHOTO © Francois Lenoir / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток / РТ

Физичар Стивен Хокинг је, наводно, оставио иза себе последњи истраживачки рад који би могао да обезбеди кључ за проналажење паралелних универзума. Рад је завршио, према извештајима, пред саму смрт.

Светски познати физичар умро је у својој кући у Кембриџу у 76. години. Он је иза себе оставио последњи научни рад, који наводно представља теоријску основу како би космичка сонда могла да претражи космос ради доказа о "мултиуниверзум" - теориа о мноштву универзума који постоје уз наш.

"Ово је био Стивен: Смело да иде тамо где се `Звездане стазе` плаше да кроче", рекао је Томас Хертог, професор теоријске физике на Универзитету Леувен у Белгији и коаутор рада.

"Често је номинован за Нобелову награду и требало је да је добије. Сада више не може."

Наслов рада, "Глатки излаз из вечне инфлације", односи се на елементе Хокингове теорије "без граница", у којој је саопштио да се наш универзум проширио са мале тачке након Великог праска. Његова теорија указује на то да је Велики прасак који је произвео наш универзум био само један у низу бесконачног броја великих прасака, од којих је сваки произвео свој сопствени универзум.

Ова бесконачност, према Хертогу, учинила је читаву идеју немогућу за проверити кроз експерименте. Нови документ има за циљ да олакша разумевање мултиуниверзума и да га претвори у "научни оквир који се може тестирати".
Хокинг је био забринут једном од визија које је имао, те је направио мноштво предвиђања о будућности човечанства, односно да људи ускоро могу бити замењени вештачком интелигенцијом.

Хокинг је патио од болести моторних неурона од 1964. године. Био је везан за инвалидска колица током већег дела свог живота и зависио је од компјутеризованог говорног система. Његова књига "Кратка историја времена" објављена је 1988. године и продада је у више од 10 милиона примерака.