Шпанија: ЕУ ће показати солидарност са Великом Британијом

19-03-2018 09:52:40 | | фото: © РИА Новости / Евгения Новоженина/ vostok.rs |


Дискусија о санкцијама ЕУ против Русије у вези са случајем "Скрипаљ" је прерана, изјавио је шпански министар спољних послова Алфонсо Дастис.

"Није време за разговор о овој теми. Још нису разјашњени сви детаљи који су потребни да се разјасне, али случај ће остати на дневном реду ЕУ", - рекао је министар, одговарајући на питања новинара. Његови одговори су пренети на интернет страници Европске комисије.


Он је рекао да ће ЕУ позвати Организацију за забрану хемијског оружја да учествује у истрази. Упитан о доказима за које Лондон наводи да доказују умешаност Русије у тровање Скипаља, Дастис је рекао да "се занима тим питањем".


Дастис је потврдио да ће земље ЕУ одобрити генерални нацрт декларације о овом случају "на путу развоја јединственог става". "Ми ћемо показати солидарност са Великом Британијом и желимо да разјаснимо проблем са нервним гасом, који је развијен од стране Русије, и како је дошаодо Скрипаљ у Салисбурију", рекао је шеф шпанског министарства спољних послова.


Руски председник Владимир Путин је изјавио у недељу да су оптужбе да је Русија умешана у тровање бившег пуковника ГРУ - глупости, јер то нико себи не би дозволио, поготово уочи председничких избора у земљи и Светског купа у фудбалу. Нагласио је да Русија нема хемијско оружје - да је уништено под надзором међународних посматрача. Он је такође рекао да је Русија спремна да сарађује у истрази случаја "Скрипаљ", али да за то мора бити интереса са друге стране.