РТ: Кина узвратила Трампу - реципрочне тарифе за робу у вредности од три милијарде долара

23-03-2018 09:15:06 | | фото: © Fayen Wong / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ


Пекинг је најавио низ мера које планира да спроведе као одговор на нове увозне тарифе председника Трампа, у ескалацији трговинског рата између САД-а и Кине.


Упркос поновљеним упозорењима из Пекинга, Доналд Трамп је у четвртак уручио америчком трговинском представнику Роберту Лајтизеру да наплаћује тарифе за најмање 50 милијарди долара кинеског увоза, оптужујући га за крађу америчке технологије. Остављено је 15 дана да се предложи списак производа који ће бити мета ових мера.

Кина је одмах узвратила, најављујући да планира да уведе тарифе на америчку робу, која је прошле године имала увозну вредност од три милијарде долара. Кинеско министарство трговине такође је запретило да ће путем Светске трговинске организације предузети правне мере против САД-а "како би се одржала стабилност глобалних трговинских правила", надајући се да се кроз дијалог може избећи потпуни трговински рат.

"Ми намеравамо да наметнемо тарифе на одређени увоз у САД како бисмо избалансирали губитке који су узроковани кинеским интересима по америчким тарифама за увезени челик и алуминијум", саопштило је кинеско министарство.


"Кина се нада да ће се Сједињене Државе повући са ивице, донети разумне одлуке и избећи стављање билатералних трговинских односа на опасно место", додало је Министарство.


"Ако трговински рат буде започет од стране САД, Кина ће се борити до краја како би бранила своје легитимне интересе свим неопходним мерама", саопштила је кинеска амбасада у САД у посебној изјави.

Све у свему, кинеско министарство трговине размишља о циљању 128 америчких производа. Пекинг прво планира да уведе тарифе од 15 одсто на америчке челичне цеви, воће и увоз вина, у укупној вредности од 977 милиона долара, пре увођења тарифа од 25 одсто на увоз свињетине и рециклираног алуминијума у ​​вредности од 1,99 милијарди долара.


У међувремену, берзе су се у четвртак срушиле у широкој продаји међу инвеститорима који се плаше ескалације трговинског рата између Кине и Сједињених Држава. Индекс С & П 500 пао је 2,52 процента (68,24 поена) на крају трговања у четвртак, што је на најнижем нивоу од 9. фебруара. У просеку је индекс Дов Јонес Индустриал Авераге пао 2.93 посто (723,43 поена). Азија, Јапански Никкеи у петак је пао на више од 3 одсто, на најнижи ниво од 12. октобра.