Песков: Ново руско оружје омогућило Русији да предочи међународној заједници проблеме у домену безбедности

23-03-2018 09:17:23 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је ново руско оружје, које је руски председник Владимир Путин представио у обраћању пред Федералном скупштином, омогућило Русији да међународној заједници предочи проблеме који постоје у домену безбедности.

„Ако анализирате реакцију компетентних представника међународне заједнице, биће вам јасно да постоји јасна потреба да се по хитном поступку покрену преговори о питању међународне безбедности и разоружавања“, рекао је Песков.


Према његовим речима, када су САД напустиле споразум о противракетној одбрани 2002. године, појавила се веома опасна претња када је реч о међусобном нуклеарном обуздавању, што представља основни елемент међународне стабилности и безбедности.

„Од тог тренутка настојали су да неутралишу нуклеарни потенцијал Русије, њене нуклеарне могућности, и тиме су целокупно нуклеарно обуздавање довели у питање“, истакао је он и додао да нико тада није желео да саслуша предлог Москве да се сарађује како би се осигурала међународна стабилност.

„Као резултат, једини пут је био да се покаже да је Русија способна да оформи систем узајамног обуздавања“, закључио је портпарол Кремља.