Русија ће тражити од Лондона да открије програм за развој хемијског оружја

25-03-2018 11:04:42 | | фото: © РИА Новости / Наталья Копылова/ vostok.rs |


Изјаве шефа британске војне лабораторије у Портон-Дауну Герија Ејткенхеда не остављају Русији другог избора него да још јаче инсистира да Велика Британија открије програм производње бојевих отровних средстава, изјавио је у портпарол Амбасаде Русије у Лондону.


Ејткенхед је саопштио да ће бити уведене најстроже мере контроле које ће спречити да било шта процури изван четири зида тог објекта.

„Ове изјаве нам не остављају избора, осим да с новом снагом захтевамо да нам се доставе потпуне информације о току истраге, као и да се открију програми производње бојевих отровних супстанци у Портон Дауну“, рекао је представник Амбасаде.

Представник Амбасаде је истакао да је Ејткенхед практично потврдио да се у лабораторији израђују и проучавају ннове компоненте бојевих отровних супстанци.

„Ејткенхед није негирао да постоје и залихе хемијског оружја, укључујући, очигледно, супстанцу А234 која је, према изјавама британских званичника, искоришћена за тровање породице Скрипаљ и поручника Ника Бејлија“, навео је портпарол Амбасаде.

Он је додао да је постојање узорака ове супстанце наговестио и министар иностраних послова Велике Британије Борис Џонсон 19. марта у интервјуу за немачки „Дојче веле“.

Односи Русије и Велике Британије нагло су се заоштрили услед инцидента у британском Солсберију, у којем су отровани двоструки агент Сергеј Скрипаљ и његова кћерка Јулија. Британска страна тврди да је у тровање Скрипаља нервно-паралитичком супстанцом А234 умешана руска држава, што Русија категорички негира. Иначе, лабораторија у Порт Дауну налази се недалеко од Солсберија.