РТ: САД захтевају од Кине да поново размотри „катастрофалну“ забрану увоза смећа

25-03-2018 02:49:10 | | / vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Усред страха од потенцијално разорног трговинског рата између САД-а и Кине, Вашингтон је позвао Пекинг да не примени забрану на увоз смећа из САД и материјала за рециклирање, а како је азијски гигант запретио прошлог јула.

У покушају да се бори против прилива "илегалног страног смећа" у Кину, прошлог јула Кинеско Министарство за заштиту животне средине обавестило је Светску трговинску организацију (ВТО) да планира да забрани увоз 24 врсте чврстих отпадних материјала, као што су боце од воде, папир, рециклирани челик и новине. Упркос претњи за спровођење забране до краја године, у документу се наводи да ће "предложени датум усвајања" бити "одређен".

Забринут због великог утицаја који би забрана могла имати на америчку економију, у петак је трговински представник САД-а позвао Кину да преиспита своју одлуку.


"Тражимо од Кине да одмах заустави примену и ревидира ове мере на начин који је у складу са постојећим међународним стандардима за трговину отпадним материјалима који пружају глобални оквир за транспарентну и еколошки исправну трговину рециклираним робама", изјавио је портпарол Сједињених Држава у Савјету СТО за трговину роба у Женеви.


"Кинеска ограничења увоза на рециклиране производе довела су до фундаменталних поремећаја у глобалним ланцима снабдевања за отпадне материјале, удаљавајући их од продуктивне поновне употребе и одлагања", рекао је трговински заступник.


Захтев Вашингтона дошао је дан након што је председник Доналд Трамп наредио америчком трговинском представнику да почне са наплатом тарифа на најмање 50 милијарди америчких долара увоза из Кине. Иако је представник САД-а добио 15 дана од Трампа да предложи списак кинеских производа који ће бити обухваћени овом мером, Министарство трговине Кине већ је запретило да ће предузети правне радње против САД преко СТО-а. Земља такође размишља о мерама против 128 америчких производа кроз наметање оштрих увозних тарифа.




Кинеско министарство спољних послова такође је јасно ставило до знања да има сва потребна средства да се укључи у трговински рат са САД, али је позвало Вашингтон да преиспита своју агресивну економску политику. Пекинг је упозорио да ће "амерички потрошачи и предузећа бити директно погођени" у трговинском рату са Кином.