Москва: ЕУ, САД и Приштина не намеравају да узму у обзир права и интересе Срба

27-03-2018 05:14:59 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |

Застрашивање Срба на Косову


Москва осуђује инцидент у граду Косовској Митровици и верује да је њен циљ застрашивање косовских Срба, наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.

"Оштро осуђујемо ову акцију у циљу застрашивања косовских Срба, насиљу над Марком Ђурићем, који је шеф српске делегације у разговорима с Приштином", наведено је у саопштењу министарства.


"Русија сматра неприхватљивим отворену попустљивост међународног присуства - снага за Косово и мисије ЕУ које су само са стране посматрале догађај и нису испуниле свој мандат", наводи се у саопштењу.

"Намеће се закључак - Приштина, ЕУ и САД не намеравају да узму у обзир права и интересе Срба и брутално гуше њихову жељу да бране своје легитимне интересе", - наглашава се у саопштењу Министарства спољних послова.

Министарство је приметило да је "ово изузетно опасна линија препуна периодичних оружаних сукоба на Косову, што дестабилизације регион Балкана у целини", те да је ово наставак покушаја Приштине да се успостави контрола над подручјима насељеним Србима, што распламсава ситуацију, и погоршава напоре међународне заједнице за мирно решење.

Руског министарство спољних послова позвало је све оне који имају утицај на власти у Приштини, да одмах изврше утицај на "своје штићенике" и доприносу деескалацији тензија на Косову.