„Нафтогаз“ оценио одлуку Немачке да дозволи изградњу „Северног тока 2“

28-03-2018 09:51:30 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


Компанија "Нафтогаз" назвала је одлуку Немачке да изда дозволу за изградњу гасовода "Северни ток 2" непријатном, али предвидљивом. Ово произилази из поруке украјинске корпорације на Фејсбуку.

"Противдејства се неће зауставити. Најбоља одбрана Украјине и њених савезника је завршетак реформе тржишта гаса", саопштио је "Нафтогас" и обећао да ће "наставити борбу".

Јуче је Берлинб издао дозволу за изградњу и коришћење "Северног тока 2" у искључиво немачкој економској зони.

Поред тога, у јануару власти града Штралсунда су дозволиле изградњу морског дела гасовода у његим територијалним водама, као и на делу копна.

Тако је "Гаспром" добио све неопходне дозволе за гасовод у Немачкој.

Пројекат Северни ток 2 подразумева изградњу два крака са укупним капацитетом од 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Гасовод иде од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке, поред постојећег гасовода "Северни ток".

Оператер гасовода, чека дозволу у наредним месецима за изградњу гасовода у четири друге земље - Русији, Шведској, Данској и Финској.


Против пројекта је неколико држава, а нарочито Украјина, која се плаши губитка прихода од руског гаса. Латвија, Литванија и Пољска заједнички су изразили своје неодобравање изградње "Северног тока 2". Њихови лидери су уверени да је ово политички пројекат.

Незадовољне су плановима за изградњу гасовода и Сједињене Државе, који имају амбициозне планове за извоз свог гаса у Европу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут