РТ: Није важан Фејсбук, Гугл је свевидећи „велики брат” о коме бисте требали знати

30-03-2018 10:46:21 | | / vostok.rs |


Извор: Восток / РТ


Скандал са "Кембриџ аналитиком" је у последњих неколико седмица ставио Фејсбук у жижу светске јавности, а компанија је изгубила око 100 милијарди долара. Скандал је подстакао и на глобалну дебату о приватности интернета.

Гигант друштвених мрежа је био приморан да се извини и поправи своја правила приватности и размене података, и даље остаје у центру пажње и од стране Федералне комисије за трговину САД, која је саопштила да се компанија суочава са могућим казнама у вредности од неколико стотина милиона долара.

Међутим, поред тог скандала, један монолитни ентитет наставио је да сакупља податке од милијарди људи широм света. Прикупљени подаци укључују прецизан дневник вашег сваког потеза и сваког претраживања које сте икада направили, сваку ел. пошту коју сте икада послали, навике и вашу рутину, омиљену храну и сваку фотографију коју сте икада снимили. И дозволили сте себи да се то деси, ради боље услуге и релевантније рекламе.

Гугл је "велики брат" са могућностима која превазилазе ноћне море Џорџа Орвела.

Гоогле је снимио и сачувао све што сте икада тражили на било којем од ваших уређаја. То је учињено да се боље предвиди ваша будућа претрага, те убрза и поједностави прегледање. Можете да обришете историју претраге, али то ће се односити само за тај одређени уређај. Гугл и даље води евиденцију о свему. Да бисте видели све што сте икада претраживали на Гуглу са вашим уређајемкликните овде.


Исто важи за сваку апликацију и екстензију коју користите. Ако је повезана са Гуглом, подаци се чувају. То значи да се ваше фејсбук поруке не само обрађују у компанијама као што је "Кембриџ аналитика", него их Гугл прима и обрађује преко фејсбук апликација које користите.

Јутјуб, који је Гуглова подружница, такође чува историју сваког видеа који сте гледате. Тако ће знати да ли сте слушали Линкин Парк "Ин де Енд" 3,569 пута, или сте гледали филмове теорија завере о томе да ли је Земља равна или округла.

Такође, свака датотека коју сте икада сачували на Гугл диску, било који догађај у Гугл календару, сваку фотографију коју сте сачували на Гугл фото, и сваку ел. пошту који сте икада послали су ускладиштени. Можете добити копију свих ових података тако што ћете затражити линк од Гугла.