Дрска улична уметност у Москви: Где се све налази и како изгледа

31-03-2018 08:17:38 | | фото: Антон Белицки / Russia beyond/ vostok.rs |


Улична уметност Москве итекако је видљива у граду који се труди да избрише све врсте фантастичног самоизражавања са својих зидова.

Москва је позната по врло ниској толеранцији на графите, и град се одувек трудио да уклони све врсте нежељене креативности која је „кварила“ хаотични урбани пејзаж, који и сам изгледа као да га је дизајнирао неко склон непредвидљивим променама расположења. Пођите с нама у обилазак града и откријте неке од задивљујућих примера графита који су преживели„чистке".

1. Разни аутори – графити на ФабрицидизајнаFalcon

Када говоримо о апстрактном и еклектичном, једно од места на које увек можете да рачунате је Фабрика дизајнаFlacon, позната по уметности на предњој фасади која се неприметно интегрише у бруталну индустријску естетику, понекад упућујући на неки друштвени коментар, док се каткад ради само о нечем случајном.

Претходни уклоњен рад изискивао је 150 лименки боје у спреју. Претпостављамо да је за овај огромни мурал који приказује десетине паметних телефона била потребна слична количина боје.

2. Восток – без назива

Овај рад уметника по имену Восток био је део фестивала Најбољи град на Земљи. Има нешто загонетно и тужно у томе што су нека од најбољих дела уличне уметности Москве скривена у двориштима, слепим улицама и иза канти за смеће. Обично је довољно само скренути у неку уличицу, у овом случају, једну од главних улица, Тверску 8, у близини метро станица Тверска/Чеховска/Пушкинска.

3. Fintan Magee – Порука

Овај прилично меланхоличан и врло реалистичан рад аустралијског уметника по именуFintanMageeнастао је у оквиру фестивала уличне уметности Најбољи град на Земљи. Приказује младу жену која шаље поруку у боци, а може се видети у близини метро станице Трубна, на згради у улициРождественка 23/5.

4. Вова Гупалов(Nootk):Мурал

Вова Гупалов, добитник главне награде Московског фестивала уличне уметности, изузетно је талентован. Читав зид зграде на адреси Астрахански Переулок 8 осликао је за мање од пет дана, радећи у сменама од седам сати. За мурал је искористио 200 лименки боје у спреју. Овај рад је сатирични приказ разних становника које је Вова замислио док је тамо живио.

5. Непознати аутор – Далијева„Девојка на прозору“

Не знамо прави идентитет овог уметника, али једна ствар је сигурна, он или она има дар не само за уметност, већ и смисао за ведри хумор. За разлику од познате слике Салвадора Далија„Девојка на прозору", ова млада дама носи патике, а крај ње се налази музичка линија. По свему другоме је ово тачна реплика. Може се видети на електричном трансформатору на адреси Старопименовски переулок 14/4, у близини метро станице Мајаковска.

6.Винзавод иArtPlay

Ова места суприлично близу једно другоме, главни су простори за савремену уметност и привлаче све оне који су у потрази за креативним надахнућем, било да се ради о мноштву изложби или о ноћним изласцима. Са својим изложбеним просторима, трговинама и клубовима (а ту ваља споменути клуб Родња),ArtPlayи Винзавод су популарни међу младим људима који воле све што је необично и актуелно. Овде се заиста може видети много тога, па свакако посетите обе локације!

7. Холандски/руски уметници – станови из Хрушчовљевог доба у Бабушкинској

2007. године је савез руских и холандских уметника позван да украси 13 зграда у улици Изумрудна, у близини метро станице Бабушкинска. С обзиром на то да сви знамо да је живот у„хрушчовкама“јасан пут у депресију, овако фантастична улична уметност је добродошао додатак суморном пејзажу Бабушкинске.

Овај дeо града сада изгледа као права галерија сaвремене уметности. У најмању руку ћете гостима лако објаснити где се налазите када их позовете на пиће.

8. Андреј Адно –усамљени небодер у Бибиревској 19

Ова креација Андреја Адна, уметника родом из Калињинграда, има једноставан назив„Домики“(кућице), а ради се управо о томе: гомила различитих кућа, од „избушке" (колибе у шуми) до станова у поткровљу. Рад се налази у удаљеној четврти Бибирева (метро станица Бибирево) и симболише долазак у велики град изпровинције, а затим и пут ка успеху само како бисте на крају опет сањали о малој колиби у шуми.

Андреј је професионални дизајнер и власник групеArtFamily. Он је и страствени цртач графита, а његова дела могу да се виде у Њујорку и Сан Франциску, као и у Русији.

Даниел Чаљан,
Russia beyond