РТ: Русија има 13 питања за ОЗХО поводом случаја „Скрипаљ“

02-04-2018 07:39:42 | | фото: © Peter Nicholls / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ

Русија је послала списак од 13 питања надзорном органу Уједињених нација за хемијско оружје (ОЗХО), захтевајући одговоре о укључивању овог тела у британску истрагу о тровању нервним агенсом бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља.

Писмо је објавило Mинистарство spoqnih послова у недељу, дан након што су слични упитници прослеђени страним департманима Уједињеног Краљевства и Француске. У саопштењу на интернет страници, Mинистарство је поново нагласило да је читав случај "измишљен против Русије". Тринаест питања, које је упутила стална мисија Русије у Организацији за забрану хемијског оружја (ОЗХО) упутила техничком секретаријату Надзорног одбора, могу се поделити на групе које се баве са три важна аспекта текуће истраге: сарадњом Велике Британије са ОЗХО-ом, поступак поступак ОЗХО-а и учешћа Француске у истрази.

Шта Британија жели од ОЗХО-а?

Првих неколико питања се односи на помоћ коју је ОЗХО пружио Британцима у истрази.


"Шта је тачно Британија затражила од техничког секретаријата ОЗХО-а да потврди: Само чињеницу да је нервни агенс кориштен или да припада типу "Новичок" под западном класификацијом?" једно је од питања.


Москва је такође поставила питање какву су врсту узорака и других доказа предали Британци ОЗХО-у и да ли Технички секретаријат планира да своје податке о случају "Скрипаљ" подели са Извршним саветом ОЗХО-а, чији је члан Русија.



Шта су експерти ОЗХО-а радили у Британији?

Русија жели више јасноће о недавној посети експерата ОЗХО Уједињеном Краљевству: Ко је био лидер тима и чланови, колико дуго су остали и са ким су интерактивно радили.

"Која је процедура кориштена [током посете ОЗХО тима], да ли је основни принцип Конвенције о хемијском оружју (ЦВЦ) кориштен у истрагама (тзв." Ланац притвора ")?" наводи се у писму. Овај принцип предвиђа хронолошко документовање, како узорака, тако и података и евиденција које обрађују разне стране укључене у истрагу, што осигурава физичку сигурност доказа.

Друга питања су о томе која ОЗХО лабораторија ће анализирати узорке који су донешени из Велике Британије и када се очекују резултати.


Зашто и како је била укључена Француска?

Русија тражи од ОЗХО-а да објасни учешће Француске у истрази случаја "Скрипаљ", који је био злочин против држављана Русије на британском тлу, без очигледног утицаја на интересе Француске.

"Да ли је технички секретаријат ОЗХО-а дао сагласност Великој Британији да објави материјале за истраживање земљама ЕУ (према доступним информацијама, Француска је у потпуности приступила истрази)?" једно од питања.


Москва такође пита да ли је Француска обавестила ОЗХО да је Велика Британија затражила да се придружи истрази. Москва пита да ли је надзорно тело добило материјале о случају "Скрипаљ" из француске истраге и - ако јесте - да ли ће они бити подељени са Русијом.


Сергеј Скрипаљ и његова кћерка Јулија, отровани су оним што тврди Велика Британија, био савремени нервни агенс А-234 (такође познат и као "Новичок"). Лондон је саопштио да је "врло вероватно" да је Русија одговорна за напад и увела је санкције против Русије, укључујући и протеривање руских дипломата.

Британија се обратила ОЗХО-у за помоћ и ангажовала је Француску у истрази, док је одустала од понуде Москве о сарадњи и захтевима за доказивање наводне укључености Русије. Русија је одбацила оптужбе Велике Британије, која је тада названа неоснованим и окарактерисала случај "Скрипаљ" као "провокацију".