РТ: Кинеска космичка станица изгорела у атмосфери

02-04-2018 07:44:54 | | фото: © Dado Ruvic / Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ


Кинеска космичка станица "Тјангонг-1", чије је падање очекивало много посматрача са нестрпљењем, изгорела је у атмосфери Земље изнад јужног Пацифика, наводи се у саопштењу кинеских државних медија.

Космичка станица направила је свој дуго очекивани поновни улазак у централну регију јужног Пацифика у понедељак у 08:15 сати [00:15 GMT], известила је кинеска новинска агенција Ксинхуа, позивајући се на Кинеску космичку агенцију .

Поновни улазак потврдила је војска САД. Према њиховом подацима, ушла је у 17:16 ПСТ [0:16 ГМТ] преко јужног дела Тихог океана.

Џонатан МекДовел, астроном у Центру за астрофизику, који је пратио пут космичке станице Тјангонг-1 натраг на Земљу, истакао је да се космичка станица, која се појавила поново негде северозападно од Тахитија, једва да је досегла до тзв. "гробља за космичке летелице" у јужном Тихом океану, око 3.900 километара југоисточно од Велингтона, Нови Зеланд. Место, које је изабрано за пад, вечно је коначиште за око 150 космичких летелица.

Срушена космичка лабораторија спаљена је готово у потпуности на путу ка Земљи, јавили су кинески медији, наводећи податке из Центра за контролу у Пекингу.

Лансирана 2011. године "Тиангонг-1" (Рајска палата), постала је прва кинеска космичка станица. Пре него што је Кина изгубила контролу над овом својом првом станицом у октобру 2016. године, у 2012. и 2013. години била је домаћин за две космичке посаде. Претпоставља се да је пад космичке станице проузрокован техничком неисправности, иако Пекинг то није потврдио или демантовао.