Русија ће понудити јасан предлог који ће помоћи истрази инцидента у Солсберију

02-04-2018 10:02:27 | | фото: © Alex McNaughton / Sputnik/ vostok.rs |


Русија ће на специјалној седници извршног савета Организације за заштиту хемијског оружја, коју је иницирала Москва, понудити јасан предлог који ће помоћи истрази инцидента у Солсберију, изјавио је стални представник Русије при ОЗХО Александар Шуљгин.

„На ванредној седници извршног савета ОЗХО 4. априла намеравамо да дамо још један предлог. Могу рећи добар предлог“, рекао је Шуљигин у интервјуу за „Росијску газету“.

„То је једноставан предлог који треба да помогне истрази инцидента у Солсберију. Понављам, ми за откривање истине нисмо заинтересовани ништа мање од Енглеза, чак смо и више заинтересовани“, додао је Шиљигин.


Он је додао да рад експерата техничког секретаријата Организације за забрану хемијског оружја о „случају Скрипаљ“ у Великој Британији није био транспарентан и да Русија има много питања.

Руски амбасадор је нагласио да ће руска страна инсистирати на томе да истрага коју је иницирала британска страна у оквиру ОЗХО буде транспарентна.

„Врло је важно да експерти техничког секретаријата деле информације, што они очигледно не желе“, објаснио је Шиљигин.

Он је додао да мандат ОЗХО не предвиђа да се установе одговорни за инцидент у Солсберију.

„Ми очекујемо од експерата званични, фактографски закључак о хемијском саставу узорака које су узели стручњаци техничког секретаријата, уз поштовање процедура прикупљања и чувања супстанци. Мандат мисије не предвиђа никакво установљавање одговорности. Нико не очекује да експерти на некога покажу прстом“, рекао је Шуљгин.

Он је додао да експерти ОЗХО треба да одреде да ли је коришћена отровна супстанца и по којој формули је направљена.