Шојгу: Земље „младонатовци“ се утркују ко ће више погоршати односе са Русијом

04-04-2018 02:09:14 | | фото: © РИА Новости / Григорий Сысоев/ vostok.rs |


Активне акције држава Северноатлантског савеза практично су поништиле дијалог о безбедности у Европи, а посебно дијалог између НАТО-а и руске војске, рекао је руски министар одбране Сергеи Шојгу.

"Желео бих да истакнем да су односи у Европи у погледу безбедности и дијалога, посебно војни, заправо свео на нулу због активних дејстава држава НАТО. Односи се настављају хладити и то активно", рекао је Шојгу током састанка са генералним секретаром ОЕБС-а Томасом Гремингером.

"Можемо да видимо како се поједине земље утркују, "младонатовци" -ми их тако зовемо, активно боре за доделу награда, ко ће више и дубље погоршати односе са Русијом. Вероватно, таква ће се награда ускоро појавити у Европи" - рекао је Шојгу.

Такво стање ствари не може задовољити руску страну, рекао је он.

"Не можемо наравно бити задовољни, али смо задовољни што имамо прилику да комуницирамо с вама, видимо ваше напоре како бисмо осигурали безбедност у Европи. Надамо се да ће наш дијалог са вама омогућити да направимо још један корак ка подизању нивоа безбедности у Европи. Почетак активнијег, и што је најважније, конструктивнијег дијалога између европских земаља у области европске безбедности. Добродошли у Москву, драго ми је што се видимо", рекао је Шојгу.


Шојгу се захвалио Гремингеру и делегацији ОЕБС-а за учешће на Московској конференцији о међународној безбедности.

"Напомињемо да је традиционално учешће ОЕБС-а на форуму добар знак и, што је најважније, добар подстицај за даљи развој и наставак односа", рекао је Шојгу.