РТ: Москва назвала „хемијски напад“ у Сирији „лажним вестима“ и упозорила на војно мешање

08-04-2018 06:09:09 | | фото: © Ammar Safarjalani / Global Look Press / RT/ vostok. |


Извор:Восток / РТ

Извештаји о наводном хемијском нападу на у сиријском граду Думи су "лажне вести" у циљу оправдања потенцијалних удара против Сирије, саопштила је Москва. Упозорила је на "тешке последице" у случају било каквог војног мешања.


Руско министарство спољних послова осудило је најновије извештаје о хемијском нападу који је наводно усмртио десетине цивила у граду Дума под контролом милитантних снага. У извештају се наводи да су извештаји још један пример "континуиране серије лажних вести о употреби хлора и других хемијских агенаса од стране сиријских снага".

Министарство је истакло да је извор извештаја позната група "цивилне одбране" - "Бели шлемови", која је више пута оптужена за везу са терористима, као и друге организације основане у САД-у и Великој Британији.


Русија је упозоравала да се лажни хемијски напади припремају у последњих неколико месеци, саопштило је Министарство. Они који нису заинтересовани за истинско политичко решење сиријске кризе покушавају да компликују ситуацију на терену, додаје се у саопштењу.


"Циљ ове бесмислене спекулације је да се заштите терористи и радикална опозиција која одбија да се ангажује у политичком решењу, као и да се оправдају потенцијални војни удари споља", наводи се у саопштењу. Упозорава се да је свако војно уплитање у Сирију спроведено под "изфабрикованим изговором апсолутно неприхватљиво", те да може довести до "страшних последица".


У међувремену, извештаји различитих активиста повезаних за милитантима о наводном инциденту довели су до још једног таласа хистерије на Западу. Амерички председник Доналд Трамп је пожурио даосуди непотврђени напад као "безумно зверство" и "хуманитарном катастрофом без икаквог разлога". Он је такође упозорио да ће они који стоје иза наводног напада "платити високу цену".



Потом су уследиле оптужбе против сиријске владе и Русије. На свом налогу на твитеру, Трамп је прогласио "председника Путина, Русију и Иран одговорним" за напад због подршке сиријском председнику Башару Асаду. Раније је амерички Стејт департмент такође саопштио да "Русија на крају сноси одговорност за брутално гађање Сиријаца хемијским оружјем".


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут