Косачев: САД желе да спрече напредовање сиријских трупа и онемогуће повлачење милитаната

08-04-2018 06:49:00 | | фото: © РИА Новости / Борис Милованов/ vostok.rs |


САД, тврдећи о још једном "хемијском нападу" у Дамаску, покушавају да спрече повлачење милитантних снага из сиријског града Думе и да спрече офанзиву и напредовање сиријских трупа, саопштио је у председник Одбора за спољне послове Константин Косачев.

"Током наредних таласа "фејкмејкера"сасвим је јасна баналност циља - да се поремети и спречи повлачење милитаната "Џаиш ал Ислам" из града Думе и спречи напредовање сиријских трупа", саопштио је Косачев.




Портпарол америчког Стејт департмента изјавио је агенцији РИА Новости да САД прате могућу употребу хемијског оружја у сиријској Думи. Он је истакао да "нема сумње да су сиријске власти употребиле хемијско оружје", те окривио Русију за хемијски напад у Сирији.

Раније је Руски центар за помирење сукобљених страна оповргнуо извештаје о наводним хемијским нападима у Думи. Саопштено је да је Центар спреман да шаље специјалисте за хемијску заштиту да прикупе податке који би потврдили измишљену природу тих извештаја.


Према речима сенатора, следећа промоција Вашингтона о непотврђеном хемијском нападу у Сирији сугерише да ће се медијска "капитулација случаја Скрипаљ" наставити и даље.

"Тако да просечна особа у принципу нема појма о потреби истраге или чињеница уопште, ако се ради о употреби хемијског оружја било где на планети и он аутоматски треба да размишља - Руси су то учинили", рекао је Косачев.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут