Лавров: Токсична супстанца БЗ призвођена у Британији и САД-у

14-04-2018 04:52:25 | | фото: © Adrian Dennis / Reuters / RT/ vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров саопштио је да према информацијама швајцарског истраживачког центра, у Солсберију употребљена супстанца БЗ, која је била у саставу наоружања САД и Велике Британије, док се у Русији није производила.


Руски министар је истакао да клиничка слика стања Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије више одговара тровању супстанцом БЗ, али да та информација није била узета у обзир.

Москва се обраћа Организацији за забрану хемијског оружја питањем због чега информација центра у швајцарском граду Шпицу о инциденту с тровањем Скрипаља није узета у обзир, навео је Лавров.

"Ако, наравно, ОЗХО буде негирала саму чињеницу да је ангажована лабораторија града Шпица, онда би било интересантно чути та објашњења", додао је шеф руске дипломатије.

Према његовим речима, Москва се веома пажљиво односи према утврђивању чињеница.

"Сувише често нам говоре да чињенице постоје. За исто оно мешање у изборе у САД Рекс Тилерсон, бивши државни секретар, јавно је рекао да имају необориве доказе. Када сам тражио да те чињенице представи, рекао је: зашто бисмо се тиме бавили, ваше специјалне службе одлично све саме знају како се ви у наше изборе мешате", рекао је руски министар.

Због тога, наставио је Лавров, Москва и жели да се "усредсреди у овом, и у читавом низу других случајева на чињњнице, укључујући оне у вези с такозваним 'случајем Скрипаљ'".

Он је навео да британске власти одбијају да одговоре на питања Москве, саопштавајући да Русија сама није дала одговоре на питања Лондона. Министар је објаснио да је Велика Британија поставила само једно питање, које се своди на то да Русија треба да призна на који је начин "новичок" пренет у Лондон.

Четвртог марта у британском граду Солсберију отровани су бивши пуковник Државне обавештајне управе Русије Сергеј Скрипаљ, који је шпијунирао за Велику Британију, и његова кћерка Јулија. Велика Британија оптужила је Русију да је умешана у овај напад, у којем је, наводно употребљена отровна супстанца А-231. Русија ове оптужбе категорички негира.