РТ: Од Сребренице до Сирије: Како су САД замениле УН као „светски полицајац“

14-04-2018 08:56:57 | | фото: © Reuters / RT/ vostok.rs |


Извор: Восток / РТ


Након што је председник САД Доналд Трамп потврдио да "ракете долазе", САД, Велика Британија и Француска покренуле су ваздушне нападе на Сирију. Није било међународне истраге о наводном хемисјском нападу, нити дозволе од стране УН-а. Како је дошло до овога?

САД воле да се представљају као најважнији чувари "међународног поретка заснованог на правилима", окривљујући Русију и Кину због омаловажавања ових правила или покушаја да их промене. Ипак, у пракси је да Вашингтон и његови савезници газе правила скоро сваке прилике. Напади на Сирију у петак су само један пример.

Раније ове недеље, амерички изасланик у УН-у Ники Хејлеј је саопштила у Савету безбедности да Вашингтон намерава да делује у Сирији "са или без" одобрења УН-а. Руски изсланик Василиј Небензја је одговорио подсећањем да су се УН превише често користиле као смоковин лист за западни војни авантуризам. Посебно је нагласио пример Либије из 2011. године, када је НАТО Резолуцију 1973, која је одобрила "зону забране летења", искористио као дозволу за промену режима.

Читајте више наНапади САД, Француске и Велике Британије на Сирију