Кина припремила план одговора на трговинска ограничења од стране САД

18-04-2018 09:49:54 | | фото: © РИА Новости / Мария Чаплыгина/ vostok.rs |


Кина је припремила план одговора на трговинска ограничења од стране САД, изјавио је Јан Пенгченг, портпарол Државног одбора за реформе и развој Народне Републике Кине.

"Што се тиче утицаја који ово може имати на кинеску економију, хтио бих рећи да имамо план за хитне реакције на различитим нивоима и политичке резерве како би одговорили на трговинска трвења, а који су иницирале Сједињене Државе", рекао је Пенгченг на прес конференцији.


Додао је да ће утицај трговинског сукоба на економију земље бити ограничен и да ће се моћи контролисати.

"Имамо поверење, услове и способност да одржимо стабилно функционисање кинеске привреде", рекао је званичник.



Крајем марта амерички председник Доналд Трамп потписао је меморандум о борби против "економске агресије Кине". Документ је усвојен након истраге против владе Кине о наводном кршењу права интелектуалне својине за америчке производе, а којим се омогућава једнострано ограничење увоза из Кине.


Трамп је запретио да ће увести царинске тарифе за кинеску робу, а што би моглокоштати и до 150 милијарди долара годишње. У Пекингу су ове акције назвали протекционизмом и кршењем принципа СТО. Пекинг је најавио реципрочан одговор и обећао да ће поразити Вашингтон у "одбрамбеном трговинском рату".