Патрушев: САД спољну политику Русије посматрају као претњу својој безусловној доминацији у свету

21-04-2018 08:42:40 | | фото: © РИА Новости / Саид Царнаев/ vostok.rs |


САД су почеле жестоко да се супротстављају Русији и да је отворено обуздавају, изјавио је секретар Савета за безбедност Русије Николај Патрушев.


„Сједињене Америчке Државе независну спољну политику Русије и доследну одбрану њених националних интереса посматрају као претњу својој безусловној доминацији у свету“, изјавио је Патрушев на заседању међуресорне комисије Савета безбедности Руске Федерације посвећеном проблемима стратешког планирања.

„САД су због тога прешле с раније декларисане политике сарадње с Русијом на отворену примену инструмената обуздавања и жестоког супротстављања“, оценио је Патрушев.

Према његовој оцени, промена америчке политике према Русији повећава ниво претњи по националну безбедност Русије. „То захтева додатне мере за неутрализацију тих претњи“, рекао је Патрушев.

Говорећи о ракетном нападу САД, Француске и Велике Британије на Сирију, Патрушев је оценио да је то доказ да САД војну силу користе за постизање сопствених циљева.

„За разлику од претходне, нова стратегија националне безбедности САД даје већи значај коришћењу војне силе као инструмента за постизање америчких интереса у међународној арени“, рекао је Патрушев на заседању међуресорне комисије Савета безбедности Руске Федерације посвећене проблемима стратешког планирања.

Посебна пажња у стратегији САД посвећена је осигуравању доминације у глобалном енергетском систему, учвршћивању лидерства у економској, научној и технолошкој сфери, навео је Патрушев.

„То се испољава не само у реторици, већ и у реалним дејствима. Добар пример је ракетни напад САД, Велике Британије и Француске у ноћи између 13. и 14. априла на сиријску територију, којим су нарушене све норме међународног права“, рекао је Патрушев.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут