Дагестан на Инстаграму: Брдовита земља и прастара насеља

21-04-2018 07:02:27 | | фото: Janet Wishnetsky/Global Look Press / Russia beyond/ v |


Република на самом југу Русије у многоме може да се упореди са Римом: пуна је древних тврђава, светилишта и темпераметних становника.

Пејзаж

Република Дагестан на Кавкаским планинама је најјужнија територија Русије и тамо се налази један од њених најстаријих градова – Дербент (6. век п.н.е.). Шармантни град са неописивом атмосфером је и незванично главни град Дагестана. Оно што морате да видите у Дербенту је најстарија тврђава у Русији, позната под називом
Нарин-Калаи најстарија џамија у Русији –Јума. Дербент је музеј под отвореним небом. Данас има статус државног завичајног музеја и објекта Светске баштине УНЕСКО-а.

Људи

Званични главни град Дагестана је Махачкала – прави кавкаски Вавилон. Становници Махачкале се деле на више од 100 етничких група и говоре око 60 језика. Најбројнији су Авари, а ништа мање познати су Лезгини. Њихов чувени плес „лезгинка“ се данас асоцира са свим народима Кавказа.

Дагестанци су претежно муслимани, али на тој територији хришћанство и јудаизам такође имају дугу историју.

Детаљи

Без обзира на то што је Кавказ релативно мала територија, његова кухиња је јединствена и постала је једна од најутицајнијих у Русији. За њу је карактеристична велика количина зачинског биља и паприке.

Најпознатији дагестански специјалитет је хинкали: у танки комадић теста се увије пуњење од г0веђег меса и кува се у јакој, масној супи. Зачињен је бибером, сољу и ситно исецканим лишћем коријандра. Дагестанци кажу да је хинкали за њих оно што је паста за Италију.

Дагестански град Кизљар је иначе завичај руског коњака, који је високо ценио чак и Петар Први.

Russia beyond