Земље Г7 не искључују нове санкције против Русије због Донбаса

24-04-2018 08:11:25 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба президента РФ/Алексей Дру |


Земље Г7 могу да повећати санкције против Русије због ситуације у Донбасу, "ако то захтевају дејства Москве", наводи се у саопштењу министара спољних послова Г7 након састанка у Торонту.

"Подсећамо да је продужење економских санкција због Донбаса у потпуности везано са пуним и неповратним испуњавањем Минских споразума од стране Русије. Ове санкције могу бити укинуте само ако Русија испуни своје обавезе, али смо такође спремни да усвојимо нове рестриктивне мере у случају да то радње Москве буду захтевле", наводи се у саопштењу.

"Велика седморка" је такође оптужила Русију да дестабилизује ситуацију у свету, те је изражена и спремност да сарађују са Русијом о регионалним кризама и глобалним изазовима.

Односи између Русије и западних земаља су се погоршали у позадини украјинске кризе и повратка Крима у Русију. Запад је оптужио Москву да се умешао у унутрашње послове Украјине и те је увео санкције. Москва је заузврат, у више наврата саопштила да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да није умешана у догађаје у Донбасу, те да је заинтересована је да Украјина превазиђе политичку и економску кризу.


Читајте више на
Украјина и Новорусија из минута у минут