Представници Фонда Андреја Првозваног у посети Београду - обишли и Алфа БК Универзитет

24-04-2018 11:00:41 | | / vostok.rs |


Вишечлана делегација Фонда Андреја Првозваног у посети Београду. Залажу се за очување духовних и традиционалних вредности, подржавају разне манифестације, заговарају очување руске традиције, историје и културе.

Представници Фондације апостола Андреја Првозваног бораве у вишедневној посети Београду и данас су, првог дана званичне посете, имали сусрет у Патријаршији где их је примио Његова Светост Патријарх Србски господин Иринеј, посетили су руску цркву у Београду, више наших цркава, Храм Светог Саве, али и Алфа БК универзитет, Скупштину Србије и Руски дом.

Фото:БКТВ

Фонд се залаже за очување традиционалних и духовних вредности два народа и већ 20 година сарађује са разним организацијама из Србије, фондовима и Фондацијом Карић, чуло се данас током сусрета у Патријаршији.

Владимир Јакуњин председник Наџорног савета Фондације апостола Андреја Првозваног је током сусрета у Патријаршији подсетио да је тај фонд даровао поводом Божића децу са Космета у јануару прошле године, да је учествовао у бројним хуманитарним акцијама, да потпомаже унутрашњу декорацију Храма Светог Саве.


Фото:БКТВ

Јакуњин који је и шеф катедре политичких наука Московског државног универзитета Ломоносов је изразио задовољство што је бројна делегација Фонда допутовала у Србију и оценио да се осим сарадње са СПЦ разговарало и о сарадњи у области образовања.

Народни посланик Драгомир Ј.Карић, који је заједно с делегацијом руског фонда посетио Алфа БК Универзитет, је казао да се ради на томе да се поспеши и ојача сарадња државног универзитета Ломоносов са Алфа БК Универзитетом.

Фото:БКТВ

"Ради се на томе да дипломе два универзитета буду међусобно признате. Уговори о сарадњи су на усаглашавању и ми се надамо да ће студенти из Србије и региона врло брзо моћи да рачунају на лепе вести и одличне предаваче на енглеском и руском", рекао је Драгомир Ј.Карић у Алфа БК Универзитету где су руску делегацију примили ректор Славко Вукша, председник Савета Алфа БК Универзитета Милорад Пањевић са сарадницима.

Осим представника Фонда Андреја Првозваног у делегацији су и новинари руских редакција које је такође примио потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић.

Дарови

Патријарху Иринеју и представницима Храма Свете Тројице у Београду даровани су од стране Фонда пригодни поклони, али и свеће којима је упаљен Благодатни огањ.

Посета се наставља у уторак, 24. априла, округлим столом у ректорату Београдског универзитета " Русија и Србија у духовном и културном дијалогу".

О сарадњи с Фондацијом Карић

Споразум о сарадњи “Карић фондације” и фонда “Андреја Првозваног”, потписан је у граду Патрији у Грчкој, за време међународне конференције “Глас апостола Андреја првозваног у савременом свету” у новембру 2017. Споразум су потписали Драгомир Ј. Карић, испред “Карић фондације” и Владимир Ивановић Јакуњин испред фонда “Андреј Првозвани”.Две фондације ће, како је и тада оцењено, радити на јачању пријатељства између србског и руског народа.

БКТВ