Будвани памте, Марковић пријети

25-04-2018 09:02:29 | | / vostok.rs |


Билборди којима се слави вијек од велике побједе у Првом свјетском рату, као и свечани улазак српске ослободилачке војске у Будву на Митровдан 1918. године и даље су кост у грлу актуелној црногорској власти и њима блиских медија и организација.

Тако је премијерДушко Марковићданас казао да Влада Црне Горе “неће допустити покушаје прекрајања историје”.

– Већ се Влада преко Министарства културе одредила према томе. То је фалсификовање историје, то је неодговоран однос будванских власти. Црна Гора и грађани Будве виде какву имају власт. Ми нећемо дозволити фалсификовање историје. Одговорићемо на тај атак на нашу државу и на њену историју својим ставом, а у некој сљедећој фази можда и покретањем неког одговарајућег поступка“, рекао је Марковић новинарима након премијерског сата.

Стигао је и одговор Одбора та прославу јубилеја вијека ослобађања Будве, који је на зидинама Старог града поставио транспарент у славу сто година ослобођења тог града.

На транспаренту се налазе ликови краља Александра и сердара Јанка Вукотића и чувена порука: „Ако ваша војска заустави надирање аустро-угарског непријатеља и спречи опкољавање наших армија на Косову и Метохији, ви и Ваши војници би се заувијек одужили Српству и Словенству“.

Транспарент се налази изнад Вељих врата, поред плоче на којој стоји да је србска војска ослободила Будву.

Подсјећамо, на више локација у Будви постављени су билборди у част вијека од велике побједе у Првом светском рату.

-У озбиљној историографији одавно је разјашњено питање да ли је србска војска ослободила Будву, као и шта се све десило 1918. године, казао је предсједник Политичког савјета Нове српске демократије Будимир Алексић, коментаришући најновије догађаје поводом постављања билборда у част „ослобођења Будве“.

То, додао је он, што црногорска митоманска историографија, односно псеудо историографија, и актуелна политика успостављају тезу да је била окупација ствар је једне политике и идеологије која је еминентно антисрбска.

– У науци код свих озбиљних и добронамјерних људи који желе да знају истину, нема спора шта се десило 1918. године, а то је да је Црна Гора већински одлучила преко својих политичких представника да се уједини са Србијом и да заједнички уђе у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, и да је србска војска била ослободилачка, управо онако како пише на плочи изнад градских врата у Старом граду у Будви. Наравно, идеологија која тако нетачно и злонамјерно гледа на те догађаје, јасно је да је против обиљежавања јубилеја који је био малтене најзначајнији у историји Будве, казао је Алексић.

ИН4С