Расмусен: ЕУ треба доказати Трампу спремност и жељу да казни Русију

27-04-2018 01:19:14 | | / vostok.rs |

"Русија врши ескалацију, било где, било када - у Украјини, Сирији, на Твитеру, Фејсбуку, на улицама и у демократским институцијама Европе"


"Председник Путин разуме само језик силе и власти, тако да ако се Европа не придружи Сједињеним Државама и докаже своју спремност и жељу да казни Москву, руска агресија ће се наставити", упозорава бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен. По његовом мишљењу, америчке санкције су данас јаче и жешће од оних од Европске Уније, и заправо Трамп води кампању против Русије која је "претворила Европу у позориште свог међународног хибридног рата".

"Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је недавно изјавио да су односи између Русије и Запада данас тежи него у време Хладног рата, али заборавио је да спомене да је разлог томе - акције Русије", каже бивши шеф НАТО-а Андерс Фог Расмусен. По његовом мишљењу, Русија је "претворила Европу у позориште њеног међународног хибридног рата", и иако су у последњих неколико месеци САД и њени најближи европски савезници показали спремност да се одупру од руске агресије, по његовим речима, то није довољно.


"Док Москва делује својим субверзивним активностима широм света, европске земље би требало да се придруже Сједињеним Државама и да повећају притисак на Владимир Путина и његове блиске сараднике. Међутим, одговор Европе на бројне случајеве руске агресије није претрпео готово никакве промене од почетка руске инвазије на Украјину 2014. године, као и до недавног тровања у Великој Британији бившег двоструког агента Сергеј Скрипаља - одговор се своди само на симболичан гест и изјаве солидарности", наводи Расмусен.

"И за то је потребан одлучан и чврст одговор. За почетак, ЕУ мора да појача своје анти-руске санкције. Наравно, да се уједине свих 28 земаља. Да се охрабре земље ЕУ да предузму такве оштре мере неће бити лако, међутим, европски лидери треба да барем да покажу своју одлучност да продуже санкције од шест до 12 месеци."

Даље Расмусен каже:

"Европа би требало да се уједињени против ширења руског пројекта гасовода "Северни ток", пошто Москва намерава да користи гасовод да повећа свој геополитички утицај."

Према његовим речима, руководство ЕУ дужно је да размотри пројекат "у контексту укупних односа са Русијом" и да захтева, у најмању руку, да цевовод буде у складу са свим директивама ЕУ о енергији. "Због тога ће овај пројекат постати мање атрактиван за инвеститоре", каже Расмусен.

"Русија врши ескалацију, било где, било када - у Украјини, Сирији, на Твитеру, Фејсбуку, на улицама и у демократским институцијама Европе. Једино питање је да ли ће ЕУ имати довољно снаге да предузме праву акцију, а не да се ограничава на изјаве и симболичне гестове."

И на крају Расмусен закључује:

"Изузетно је важно поделити терет трансатлантске одбране, посебно јер руска агресија све више угрожава првобитне интересе самих западноевропских земаља. Путин разуме језик силе и власти и он је више пута показао да дијалог без чврсте руке значи слабост. Ако се Европа не уједини са САД, а не покаже и докаже своју спремност и жељу да казни Русију, јасно је какве ће закључке извући Путин", закључио бивши шеф НАТО-а Андерс фог Расмусен.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут