Бондарев: Нуклеарно оружје гарант безбедности Северне Кореје од англосаксонске агресије

27-04-2018 08:21:27 | | фото: © AP Photo / RIA.ru/ vostok.rs |


Шеф Комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Виктор Бондарев саопштио је да је неопходно осигурати алтернативне гаранције безбедности Северне Кореје пре разговора о денуклеаризацији Корејског полуострва.

„О денуклеаризацији Корејског полуострва је, према мом мишљењу, рано говорити. Нуклеарно оружје је гарант безбедности Северне Кореје од англосаксонске агресије и експанзије, гарант суверенитета ове земље. Због тога је потребно прво осигурати безбедност Северне Кореје на друге начине, како се не би дозволила инвазија САД и њихових савезника на ову земљу под измишљеним изговорима, како се то често практикује“, изјавио је сенатор.

У петак је Ким Џонг Ун постао први севернокорејски руководилац који је прешао преко војно-демаркационе линије у зону одговорности Јужне Кореје. На јужнокорејској страни демилитаризоване зоне он се састао с председником Јужне Кореје Мун Џае Ином.


Након састанка усвојена је заједничка декларација, у којој су Северна и Јужна Кореја саопштиле да теже потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва, побољшању односа и заједничком процвату и мирном уједињењу.