„Гаспром“: Први крак „Турског тока“ стиже до обала Турске у мају

28-04-2018 08:22:55 | | фото: Global Look Press / Russia beyond/ vostok.rs |


Први од два огранка морске деонице гасовода „Турски ток“ стићи ће до обала Турске идућег месеца, преноси агенција Интерфакс позивајући се на информације из „Гаспрома“.

Како се наводи, руски гасни гигант намерава да у пројекат до краја ове године инвестира 190 милијарди рубаља, док је у периоду између 2012-те и 2016-те уложио 361 милијарду рубаља.

Како је раније истакао председник Управног одбора Гаспрома Алексеј Милер транзит гаса преко Украјине после 2019. године и пуштања у рад гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“ биће десетоструко смањен.

Генерални директор Института за националу енергетику Сергеј Правосудов недавно је у разговору за ФАН прокоментарисао ситуацију у вези са градњом „Турског тока“ рекавши да за разлику од Европе Анкару ни на речима ни на делу не тангира судбина украјинског транзита гаса. Како је рекао „за њих је најважнији оптимални прступ енергетским ресурсима“.

„Турски ток“ је пројекат гасовода намењен за извоз гаса из Русије у Турску преко Црног мора и даље до турске границе са одређеним земљама. Један крак гасовода намењен је за турско тржиште, а други за европске земље. Изградња морске деонице Турског тока почела је 7. маја 2017. године.

Russia beyond