Гаспром: Одређени обим гаса ће ићи преко Украјине после 2019. године

28-04-2018 10:04:31 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Заменик извршног директора Газпрома Александар Медведев рекао је да је очигледно да ће одређени обим транзита гаса преко Украјине после 2019. бити уговорени на узајамно прихватљивим условима.

"Желим још једном да скренем пажњу на чињеницу да никада нисмо разговарали о укидању транзита кроз Украјину. Реч је о томе што не очекујемо продужење текућег транзитног уговора, који ће се завршити 2019. године", рекао је Медведев.

Истовремено је напоменуо да је, према инструкцијама председника Руске Федерације Владимир Путина, "Гаспром" почео да преговара са украјинским колегама о судбини транзита после 2019. године.

"Параметри транзита гаса су: запремина, термини, услови, смер - они ће бити утврђени током преговора. Ја се надам да ће одређена количина транзита бити уговорена на обострано прихватљивим условима. Још има времена за преговоре", - рекао је Медведев.

У априлу је председник одбора "Гаспрома" Алексеј Милер известио да "Гаспром" никада није покренуо питање обуставе транзита гаса преко Украјине, те да би он могао остати у износу од 10-15 милијарди кубних метара годишње, ако Украјина докаже економску оправданост новог уговора.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут