САД покушавају да од Ирана и Хезболаха направе већу претњу од и Исламске државе и Ал Каиде

04-05-2018 09:34:50 | | фото: © Геннадий Хамельянин/ТАСС/ vostok.rs |


САД покушавају да од Ирана и Хезболаха направе већу претњу свету него што су терористичке организације ДАЕШ (Исламска држава) и Ал Каида, изјавио је представник руског Министарства спољних послова Дмитриј Феоктистов.


Како је рекао, у последње време су Американци престали да говоре да је ДАЕШ највећа претња светској безбедности – „тачније, они то не поричу кад их питаш, али покушавају да пребаце ту причу у други план“.

Феоктистов је навео и да Вашингтон о Ал Каиди уопште ни не говори иако је, према оцени стручњака, та терористичка организација добила изузетно велике количине новца у последње време, далеко више него што је то случај са ДАЕШ-ом.

Руски политичар је као пример навео прошлонедељну конференцију против финансирања тероризма која је одржана у Паризу, и на којој је министар финансија САД Стивен Мнучин говорио искључиво о претњама које долазе од стране Ирана и Хезболаха.

„Исто то је потом учинио и представник Стејт департмента Нејтан Сејлс. Ни један ни други се нису ни дотакли ДАЕШ-а или Ал Каиде. Хезболах је представљен као најопаснији од свих, док је Иран окарактерисан као највећи покровитељ тероризма. Штавише, наведено је да Техеран Хезболах финансира са 700 милиона долара годишње“, истакао је Феоктистов.

Руски званичник је додао и да нико том приликом није желео да подржи САД иако су и Мнучин и Сејлс позивали учеснике конференције да се успротиве свим настојањима Ирана да финансира Хезболах.

Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут