Железњак: Војно-техничком сарадњом Србије са Русијом се може поуздано заштити територијални интегритет земље

05-05-2018 10:44:56 | | / vostok.rs |


Подршка САД-а за изградњу војне базе НАТО-а у Албанији доприноси развоју новог сукоба на Балканском полуострву, рекао је Сергеј Жејлезњак, члан Одбора за међународне послове Државне думе.

Раније је министар одбране Албаније Олта Џачка саопштила да је Албанија понудила НАТО-у да успостави поморске базе у свом делу Јадранског мора. Према њеним речима она је разговорала са америчким секретаром за одбрану Џејмсом Матисом, при чему је "изражена забринутост због активности Русије, Кине, Ирана и Турске" на Балкану. Џачка је појаснила да је предложила Матису да се успоставе поморске базе у албанском делу Јадрана, којима би руководили Вашингтон и Тирана, а које би биле "под окриљем НАТО-а."


"Непосредна војна подршка и попустљивост од стране САД, НАТО-а и Европске Уније на изузетно агресивне планове Албанаца само појачава напетост на Балкану и стварасу опасности од распиривања новог сукоба", рекао је Железњак.

Према Железњаку, војна подршка и дипломатско-политичка заштита САД, НАТО-а и ЕУ великоалбанском пројекту на прекрајање европских граница има доста заједничког са ситуацијом у Европи пре Другог светског рата, када је Британија, спроводила политику одобравања нацистичкој Немачкој, која је заправо гурала Хитлера у рат.


Он је такођедодао да у условима када су САД и њихови савезници у НАТО-у направили илегална бомбардовања "опасном праксом" међународног понашања, Србија, која је у потпуности искусила ове методе, не може успешно одбранити Косово и друге националне интересе, јер не поседује моћни војни потенцијал.

"Побољшање квалитета на нивоу војно-техничке сарадње Србије са Русијом, као и са земљама ОДКБ је солидна основа за стварање одбрамбених способности Србије да се поуздано заштити територијални интегритет земље и да се осигура безбедност србског народа у региону", - нагласио је Железњак.