Белик: Украјина требало да размишља о размени бродова

06-05-2018 07:00:24 | | / vostok.rs |


Блокада Керчког мореуза, коју је предложио бивши представник Украјине при НАТО-у и адмирал Игор Кабањенко, Русија оцењује као провокацију, док су у руској Државној думи сигурни да овим путем Украјина покушава да издејствује размену заплењених бродова.

Тим поводом огласио се и Крим, који је саопштио да украјинска војска није у стању да испуни захтеве адмирала, односно да пружи адекватну заштиту бродовима који би уопште и извршили блокаду мореуза.

„Украјина звецка оружјем, прете организовањем конвоја, жале се међународним организацијама, али сви заборављају да су управо Украјинци први који су запленили руски брод Норд. Међутим, како оправдати националистима предавање тог брода у руке Русије? Управо зато Кијев и води ову кампању која купује време властима да реше то питање“, рекао је посланик Думе Дмитриј Белик.

Он такође тврди да би Украјина требало да размишља о размени бродова по принципу један за један, будући да је руски ФСБ такође запленио један украјински брод, иако је то учињено, како тврди, у складу са међународним правом.

Претходно је Кабањенко изјавио да Кијев мора бити спреман да организује читав конвој бродова како би блокирао Керчки мореуз који спаја Азовско и Црно море и преко ког Русија гради мост који повезује полуострво Крим са територијом Руске Федерације.

Како је објаснио, украјински граничари морају да буду спремни и да тај конвој осигурају војним бродовима јер у том случају било каква акција Русије може се сматрати чином агресије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут