Међудржавни односи између Русије и Србије

08-05-2018 10:46:30 | | фото: © РИА Новости / Сергей Гунеев/ vostok.rs |


Дипломатски односи између СССР-а и Југославије успостављени су 24. јуна 1940. године (касније у потпуности имплементиран између Руске Федерације и Савезне Републике Југославије, а затим између Руске Федерације и Србије и Црне Горе државне заједнице). 11. јуна, 2006. године руско министарство спољних послова је признало након проглашења независности Црне Горе, Републику Србију као наследника међународног субјективитета државне заједнице Србије и Црне Горе.

Традиционално се одржава активан политички дијалог између Русије и Србије.

Редовни састанци се одржавају на највишем нивоу. Дана 24. маја 2013. године у Сочију, предсједници Владимир Путин и Томислав Николић потписали су Декларацију о стратешком партнерству између Русије и Србије.

Руски председник је 30. октобра 2013. године примио србског колегу у Москви. Владимир Путин и Томислав Николић разговарали су о актуелним питањима односа између две земље.

6. и 9. фебруара 2014. Томислав Николић боравио је у Сочију, где је присуствовао церемонији отварања зимских Олимпијских игара.

16. октобра 2014. године Владимир Путин је посетио Србију поводом 70. годишњице ослобођења Београда од немачко-фашистичке окупације. У склопу радне посете Владимира Путина Србији, руски лидер разговарао је са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Србије Александром Вучићем.


У 2015., председници Русије и Србије састали су се 24. априла у Јеревану на скуповима сећања поводом обележавања 100. годишњице геноцида над Јерменима у Отоманском царству, као и 8. и 9. маја у Москви на прослави 70. годишњице победе у Великом отаџбинском рату, те у јуну у Бакуу (Азербејџан ) на церемонији отварања првих европских игара.

Од 9. до 10. марта 2016. године, председник Србије Томислав Николић посетио је Москву. На састанку са руским председником Владимиром Путином главне теме су биле сарадња у политичкој сфери, као и развој трговинско-економске и хуманитарне области. Лидери двеју земаља разговарали су и о актуелним питањима на међународној агенди.

Од 12. до 14. октобра 2016. председник Србије, Томислав Николић, био је у радној посети Петрограду, у коме је потписан један број споразума о сарадњи, а када је и отварен Генерални конзулат у Санкт Петербургу.

27. марта 2017. године Владимир Путин примио је србског премијера Александра Вучића у Кремљу. Разговарано је о перспективама развоја руско-србских односа, а нарочито о проширењу трговинске и инвестиционе сарадње између две земље. Поред тога, размењена су мишљења о актуелним међународним и регионалним питањима.

3. априла, 2017. Путин је упутио честитку премијеру Србије Александру Вучић поводом његовог избора за председника Србије.

18-20. децембра 2017. године, председник Србије Александар Вучић боравио је у званичној посети Русији, током које се састао са Владимиром Путином. Као резултат разговора потписани су документи у области социјалне области, привреде и туризма.

18. март 2018. председник Србије Александар Вучић и премијер Ана Брнабић честитали су Владимиру Путину на победи на председничким изборима у Русији.

Руски премијер Дмитриј Медведев 22. маја. 2017 је одржао састанак са министром спољних послова Србије Дачићићем на маргинама самита земаља Црноморског економске сарадње. Разговарано је о трговинским и економским везама између Русије и Србије.

2. јуна 2017. године, руски министар спољних послова Сергеј Лавров и министар спољних послова Србије Ивица Дачић састали су се на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Следећи састанак шефова спољних послове одржан је 29. септембра 2017. године у Москви.

Септембра 2017 на маргинама 72-ог заседања Генералне скупштине УН разговарали су министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров и председник Србије Александар Вучић.

21. и 22. фебруара 2018. године Сергеј Лавров боравио је у радној посети Србији, поводом 180. годишњице успостављања руско-србских дипломатских односа. У Београду га је примио председник Србије Александар Вучић и премијер Ана Брнабић где су одржани опсежни разговори. Лавров је овом приликом разговарао и са студентима Београдског универзитета.

Међупарламентарна сарадња се ојачава. 5. јуна 2017- године делегација Државне думе на челу са председником Доњег дома Вјачеславом Володином боравила је у званичној посети Београду. У оквиру посете, Вјачеслава Володина примио је председник Србије Александар Вучић.

20. и 21. новембра, председница Савета Федерације Валентина Матвијенко је посетила Србију, те је одржан састанак са председником Србије Александром Вучићем.