Карасин: Пауза у контактима Москве и Вашингтона о ситуацији у Украјини

14-05-2018 09:31:02 | | фото: © РИА Новости / Валерий Мельников/ vostok.rs |


Москва и Вашингтон су узели паузу у контактима у вези са решавањем ситуације у Украјини, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Григорије Карасин.

„Тренутно смо узели одређену паузу. Међутим, Русија рачуна да она неће бити дуга“, рекао је Карасин.


Он је навео да украјинске власти нису дале гаранције за нормалне услове рада руских официра у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре што је неопходан услов за њихов повратак у центар.

„За сада, осим општих разговора и позива, нема никаквих конкретних обавеза за осигурање нормалне и безбедне делатности наших војника у формату Заједничког центра за контролу и координацију. Полазимо од тога да опште речи и заклињања неће помоћи у овом случају, потребне су специјалне правне обавезе украјинске стране“, изјавио је дипломата.

Он је навео да рокови одржавања новог састанка помоћника председника Русије Владимира Суркова и специјалног представника Стејт департмента за Украјину Курта Волкера за сада нису одређени.

Руски официри су напустили Заједнички центар за контролу и координацију. Званични разлог за то су провокације украјинске стране. Они би могли да се врате ако се промени став Кијева.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут