Рјабков: Очување споразума са Ираном могуће и након изласка САД

15-05-2018 11:24:35 | | / vostok.rs |


Војна напетост у свету након изласка Сједињених Америчких Држава из споразума о нуклеарном програму Ирана расте, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков на Валдајском форуму.

Према речима Рјабкова, Министарство спољних послова Русије сматра да САД неће променити своју одлуку о изласку из нуклеарног споразума са Ираном.

„Председник Трамп ће испунити то што је саопштио 8. маја“, рекао је он.

Рјабков је навео да главни разлог изласка САД из нуклеарног програма није у самом договору, већ у политици Техерана на Блиском истоку.

„По нашем убеђењу, то се добрим делом десило из разлога који немају везе са Заједничким свеобухватним акционим планом и, ако ћемо поштено, амерички представници то ни не крију“, рекао је он.

„Главно је то што се САД и њихови савезници уопште не слажу са одређеним елементима иранске политике у региону, а посебно им смета његов ракетни програм“, додао је Рјабков.

Заменик шефа руске дипломатије сматра да је очување споразума са Ираном могуће и након изласка САД из њега, ако буде довољно политичке воље његових потписника.