РТ: Путин и Асад разговарали о решеавању сиријске кризе

17-05-2018 10:05:00 | | фото: © Mikhail Klimentyev / Sputnik / RТ/ vostok.rs |


Извор:Восток/РТ

Руски председник Владимир Путин одржао је састанак сa сиријским председником Башаром Асадом у Сочију, саопштио је портпарол руског председника Дмитриј Песков. Двојица лидера су имали "обимне" преговоре, додао је он.

Како су два председника разговарали о условима који би олакшали развој мира, лидер Сирије рекао је да је одлучио да пошаље делегацију у комитет задужен за измену сиријског устава, а о чему се залажу у УН-у.

Споразум о стварању уставне комисије био је један од главних резултата мировног конгреса одржаног у јануару ове године. Учесници конгреса договорили су се 30. јануара да успоставе уставни одбор у Женеви и одрже демократске изборе у Сирији.


У то време, Москва је саопштила да очекује да специјални изасланик УН-а у Сирији, Стафан де Мистура, предузме практичне кораке за спровођење одлука конгреса у Сочију и да активно учествује у изради новог устава за Сирију. Три земље које су посредовале конгресу у Сочију су Русија, Иран и Турска, а које су се обавезале да у потпуности подрже УН и Мистуру у имплементацији.

Очекује се да ће уставну комисију чинити око 150 чланова, укључујући и делегате из оних група које нису присуствовале скупу у Сочију у јануару.



Током састанка у четвртак, двојица лидера такође су разговарали о неопходности интензивирања хуманитарних напора у Сирији, као и о питањима везаним за економски опоравак земље погођене ратом, рекао је Песков. Путин је такође честитао Асаду на "значајном напретку у борби против терористичких група" на територији Сирије.
Крајем априла је саопштено да су сиријске власти направиле неколико споразума са побуњеничким наоружаним групама у провинцијама Хомс и Хама, као и у ослобођеној Источној Гути. Милитантима је било омогућено да напусте подручје и оду у провинцију Идлиб. У складу са споразумом ослобођено је и око 5.000 људи који су били у градовима Кефраја и ал Фоуја.

У међувремену, сиријске снаге су и даље ангажоване у тешким борбама против терориста у логору Јармоук, јужно од Дамаска. Јармук, бивши палестински избеглички камп који су екстремисти заузели још у 2015. години, последње је упориште терориста близу главног града Сирије. Верује се да је до 2.000 терориста окружено.


Читајте више наСитуација у Сирији - из минута у минут